Duizenden Nederlanders in het oranje gekleed reisden afgelopen weekend af naar Spielberg om te zien hoe Verstappen de GP van Oostenrijk voor de vierde keer won. Ook tijdens de half natte sprintrace was Verstappen de snelste. Nu reist de F1 direct door naar Engeland om daar de GP van Groot-Brittannië 2023 te rijden op het circuit van Silverstone.

Voor de meeste teams wordt de race in Silverstone gezien als een thuisrace. De fabrieken van Red Bull Racing en Mercedes staan in de buurt van Silverstone. Het hoofdkwartier van Aston Martin staat zelfs op een paar honderd meter afstand van het circuit. Daarom is dit vaak de race waarbij teams upgrades meenemen: als er iets fout gaat, ben je dicht genoeg bij de fabriek om wat reserve-onderdelen op te pikken.

Wat moet ik weten over de GP van Groot-Brittannië 2023?

Op de oude luchtbasis van de Royal Airforce van Engeland werd in 1950 de eerste officiële F1-race ooit verreden. Sindsdien is het circuit veel veranderd qua lay-out, maar het karakter is altijd hetzelfde gebleven. Het draait op Silverstone om een hoge topsnelheid. Dat heeft Red Bull prima in orde, dus je mag gerust verwachten dat Verstappen weer gaat winnen. Let in het middenveld op Williams. Dat team heeft de auto specifiek gemaakt op topsnelheid. Zij kunnen het goed gaan doen in Engeland.

Silverstone lay-out 2023
De lay-out van Silverstone | Foto: © Mercedes

Voor wie staat er veel op het spel?

Bij de coureurs is er niet veel veranderd. Verstappen ligt nog ruim voor, Pérez heeft iets meer ademruimte gekregen van Alonso en daarachter strijden de Merc’s en de Ferrari’s om de overige plaatsen. Door het goede resultaat van Leclerc staat hij nu gelijk in punten met George Russell op de zesde plaats.

Bij de teams lijkt Red Bull Racing nu al ongrijpbaar. Achter het team van Verstappen ontstaat wel een mooie strijd om de beste verliezer. Mercedes staat na de GP van Oostenrijk nog steeds voor op Aston Matin, maar het verschil is met twee punten geslonken. Mercedes heeft nu 178 punten en Aston Martin staat op 175 punten.

McLaren presenteerde eerder deze week een speciale livery voor de GP van Groot-Brittannië 2023. Belangrijker dan dat is dat het team een grote upgrade op de auto van Norris zette vóór de vorige race. De nieuwe onderdelen blijken goed te werken waardoor McLaren nu de aansluiting kan gaan vinden bij Alpine. Het verschil is voor de Britse GP 18 punten.

Wat zegt Max Verstappen?

Met Oostenrijk in het achterhoofd blikt Verstappen vooruit op de volgende race: ‘Wederom een thuisrace voor ons als team, komend weekend in Silverstone. Het is een geweldig circuit en ik ben benieuwd hoe de RB19 daar zal presteren. Er hangt altijd een goede sfeer met veel gepassioneerde racefans rondom het hele circuit. Oostenrijk was een ongelooflijk weekend voor ons en hopelijk hebben we weer een sterk weekend in Silverstone, met solide en probleemloze sessies. Je weet nooit wat het weer in het Groot-Brittannië gaat doen, dus dat kan de zaken door elkaar gooien.’ Dat zegt Verstappen op Verstappen.com.

Hoe is het weer op Silverstone in Engeland?

Verstappen stipte het weer al terecht aan. Op vrijdag zou het helemaal droog moeten blijven. Een dag later kan het wel gaan regenen om en nabij de tijd dat de derde vrije training plaatsvindt. Bij die buien kan ook wat bliksem zitten. Laten we hopen dat dat er niet voor zorgt dat er sessie worden afgelast of uitgesteld. Tijdens de kwalificatie lijkt het vooralsnog droog te blijven. Op zondag kan er voor de race wat regen vallen, maar lijkt het verder droog te worden.

Hoe laat begint F1 op Silverstone?

Vrijdag
1e vrije training: 13:30 uur – 14:30 uur
2e vrije training: 17:00 uur – 18:00 uur

Zaterdag
3e vrije training: 12:30 uur – 13:40 uur
Kwalificatie: 16:00 uur – 17:00 uur

Zondag
Race: 16:00 uur

Advertentie

Reacties

  • Henk-Jan heeft op 6 juli 2023 geschreven:

    Het kan aan mij liggen, maar jubweet ik nog steeds niet zeker of er aankomend weekend (8 juli) of pas 15 juli geracet wordt. Tip aan de auteur, set dat er ff bij…

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie