Alle oefen- en kwalificatiesessies in Oostenrijk zijn vanaf nu voorbij. Vroeg in de middag werd de sprint shootout verreden, de kwalificatie voor de sprintrace. Max Verstappen zette er de snelste tijd neer. Teamgenoot Pérez sluit als tweede aan vóór de twee positieve verrassingen dit weekend: Norris en Hülkenberg. Leclerc eindigde als zesde, maar wordt drie plaatsen naar achter gezet, omdat hij Magnussen op een gevaarlijke manier in de weg reed.

Deze sprintrace staat helemaal los van de hoofdrace van morgen. De uitslag bepaalt dus niet de startopstelling van de volwaardige race, daarvoor werd er gisteren al gekwalificeerd. Volg je het nog? Ook toen was Verstappen de snelste en stelde Pérez teleur. Hij ging in al zijn snelle ronden buiten de baan om een voordeeltje te halen en werd daarvoor gestraft. Hij begint morgen als vijftiende. Maar dat is allemaal voor morgen. Laten we ons nu focussen op de sprintrace.

Na een droge kwalificatie is het weer volledig omgedraaid in Spielberg. Alle coureurs starten dan ook op de intermediates, behalve Valtteri Bottas. Hij begint de opwarmronde op de medium-band. In die opwarmronde is het zoeken naar grip. Pérez schiet bijvoorbeeld al door in de derde bocht. Bottas besluit dan ook naar binnen te gaan voor natweerbanden. Gegokt en verloren.

Start van de sprintrace in Oostenrijk

Pérez heeft een betere start dan Verstappen en pakt zijn teamgenoot in de eerste bocht. Richting de derde bocht heeft Verstappen meer snelheid, maar duwt Pérez zijn teamgenoot richting het gras. Toch pakt Verstappen de leiding terug in bocht drie. De Nederlandse coureur laat zijn auto helemaal naar buiten lopen waardoor Pérez moet uitwijken over de uitloopstrook.

De Red Bull-coureurs zijn niet blij met elkaar, maar het gevecht gaat door. Richting bocht vier heeft Pérez weer meer snelheid. Hij probeert het buitenom bij Verstappen, maar dat laat de regerend wereldkampioen niet gebeuren. Weer duwt Verstappen zijn teamgenoot richting het einde van het asfalt. Daardoor is Pérez alle snelheid kwijt en kan Hülkenberg hem inhalen voor de tweede plaats.

Verstappen doet Verstappen-dingen

Hierna doet Verstappen wat hij de afgelopen ook doet. Hij trekt een gat van ruim drie seconden naar Hülkenberg achter hem. Pérez kan in de beginfase niet echt aanhaken en volgt de Haas op twee seconden. In het middenveld is Norris teruggezakt en strijdt hij met Leclerc om de negende plaats. Vlak daarachter zit Hamilton. Hij is in de eerste ronde opgeklommen van de achttiende naar de dertiende plaats.

In de tiende ronde van de 24 is het gat tussen Verstappen en Hülkenberg gegroeid naar zes seconden. De Haas-coureur heeft zijn handen vol aan Pérez die inmiddels binnen een seconde achter de Duitse coureur zit. Twee ronden duurt het voordat Pérez zijn tweede plaats terug pakt. Inmiddels is Carlos Sainz aangesloten. Hij gaat een rondje later ook voorbij aan Hülkenberg.

Wissel van nat naar droog

In ronde zestien durft George Russell het als eerste aan om van de inters over te gaan op droogweerbanden. Twee ronden later blijkt de wissel, de goede te zijn en rijdt Russell sneller en sneller. Dit is hét moment om te wisselen, maar dan moet je wel het gat dat je creëert met de stop dichtrijden. In ronde negentien van de 24 zet Russell de snelste tijd neer en is 1,3 seconden sneller dan Verstappen op inters.

De top zeven blijft buiten op de natweerbanden. Op die manier lopen coureurs als Russell en Hülkenberg snel in op de auto’s voor hen. Met nog drie ronden te gaan is Hülkenberg drie seconden sneller dan de auto’s voor hem, maar er is te weinig tijd om door te stomen richting de top vijf. Vooraan rijdt Verstappen hem naar huis en eindigt als eerst voor teamgenoot Pérez.

Vechten tot de streep

Achter hen blijft het chaotisch. Zelfs de beide Aston’s vechten met elkaar. Wie had dat gedacht na alle lieve berichten over en weer tussen Alonso en Stroll. Het zoontje van de baas wint het duel op de streep. Achter hen komen Ocon en Russell vrijwel gelijk over de finish. Ocon’s neus komt 0,008 seconde eerder over de meet dan die van Russell. Wat een pracht van een race hebben we gezien. Laten we hopen dat we morgen dezelfde omstandigheden krijgen.

Uitslag van kwalificatie voor de sprintrace in Oostenrijk

 1. Verstappen
 2. Pérez
 3. Sainz
 4. Stroll
 5. Alonso
 6. Hülkenberg
 7. Ocon
 8. Russell
 9. Norris
 10. Hamilton
 11. Piastri
 12. Leclerc
 13. Albon
 14. Magnussen
 15. Gasly
 16. Tsunoda
 17. De Vries
 18. Sargeant
 19. Zhou
 20. Bottas

Hoe laat begint F1 op de Red Bull Ring?

Zondag
Race: 15:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)