In de wintertests, helemaal aan het begin van het jaar, leek het al een spannend seizoen te worden. Maar wie had toen kunnen denken dat Max Verstappen en Lewis Hamilton met evenveel punten aan de start van de laatste race zouden verschijnen? De GP van Abu Dhabi brengt dit jaar de beslissing in het kampioenschap. Aankomende zondag hebben we de eerste Nederlandse F1-wereldkampioen ooit óf Lewis heeft met zijn achtste titel een nieuw record te pakken. En voor de derde achtereenvolgende GP weten we niet wat we van het circuit moeten verwachten.

Eén laatste verrassing: een nieuwe lay-out

Waar de F1-auto’s voor het eerst in Qatar en Saoedi-Arabië reden, is het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi eigenlijk geen onbekend terrein voor de teams. Er zijn echter wel belangrijke aanpassingen gedaan sinds Verstappen daar vorig jaar dominant de overwinning pakte. In het verleden bleek inhalen soms behoorlijk lastig te zijn op deze baan. Daarom zijn er vóór het eerste rechte stuk en na het tweede rechte stuk een aantal krappe bochten weggehaald. Het idee is dat de auto’s elkaar daardoor beter kunnen volgen en inhalen makkelijker wordt.

Het andere effect van de veranderingen is dat de baan een heel nieuw karakter krijgt. Waar de langzame bochten eerst een belangrijk deel van het circuit vormde, zijn er nu vooral bochten met hogere snelheid. Het is nog maar de vraag wie er meer profijt gaat hebben van de nieuwe lay-out. Een ding is zeker: Verstappen zal alles moeten geven om dit weekend wereldkampioen te worden. Hij zal ook vooral geen brokken moeten maken. Of juist wel, natuurlijk.

De nieuwe lay-out van het Yas Marina Circuit

Data en tijden van de GP van Abu Dhabi 2021

Vrijdag 10 december 2021
1e vrije training: 10:30 uur – 11:30 uur
2e vrije training: 14:00 uur – 15:00 uur

Zaterdag 11 december 2021
3e vrije training: 11:00 uur – 12:00 uur
Kwalificatie: 14:00 uur – 15:00 uur

Zondag 12 december 2021
Race: 14:00 uur

Advertentie

Reacties

  • Sracerr heeft op 8 december 2021 geschreven:

    Wederom zo’n K..T circuit.

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie