Goed nieuws! Het klinkt alsof F1-bazen werken aan een deal om de Grand Prix van Zuid-Afrika terug te brengen op de kalender van de sport na een afwezigheid van drie decennia. Maar… slecht nieuws! Het klinkt ook alsof er een reëel risico bestaat dat de GP van België op Spa-Francorchamps kan verdwijnen. En België is toch een stuk beter aan te rijden dan Zuid-Afrika.

Laten we eerst de goede dingen behandelen. F1 heeft Afrika niet meer bezocht sinds de laatste race op Kyalami, lang geleden in 1993, toen Alain Prost van pole won voor Williams voor Ayrton Senna en Mark Blundell. Dit circuit zit trouwens ook in de aankomende Forza Motorsport.

De F1 wil al lang terug naar Zuid-Afrika

Terugkeren naar het continent is een doelstelling van eigenaren Liberty Media, al sinds de partij de sport in 2017 kocht. Nu ze het met succes de Amerikaanse markt hebben betreden met races in Miami en Las Vegas, richt Liberty Media zich nu op het doorbreken van de laatste grote regio die F1 momenteel niet bezoekt. Tenzij je natuurlijk staat te popelen om Max Verstappen en Charles Leclerc op de Noord- en Zuidpool om de pole te zien strijden. GP van Antarctica, iemand?

In ieder geval zou de komst van Zuid-Afrika een ontmoedigende 24 races betekenen (hoewel het nog steeds niet duidelijk is wanneer F1 terug kan naar China). Gezien de druk die op teams wordt uitgeoefend door een kalender met steeds meer lucht-kilometers, moet iets wijken.

Maar waarom zou de GP van België verdwijnen?

‘Maar Spa?!’ horen we je huilen. ‘Waarom het beste coureurscircuit ter wereld verliezen?’ Het is een heel terechte vraag, en het is moeilijk voor te stellen dat de iconische aanblik van F1-auto’s die door Eau Rouge (eigenlijk, het is Raidillon) razen naar de geschiedenisboeken wordt verwezen.

Het is echter niet de baan die het probleem is. Het is de locatie. Ondanks dat het met 7 kilometer het langste F1-circuit is, heeft Spa slechts een capaciteit van 70.000 fans; minder dan de helft van Silverstone, en minder zelfs dan het compacte Circuit Zandvoort.

Minder toeschouwers betekent minder geld

De capaciteit beperkt de hoeveelheid geld die Spa kan verdienen met de kaartverkoop gedurende een weekend. Dat beperkt de vergoeding die het circuit zich kan veroorloven om de F1 te betalen voor de rechten om een ​​Grand Prix te organiseren. En dit is tenslotte F1: cash is nog steeds koning.

De andere factor is de infrastructuur. Iedereen die de GP van België bezocht, kan nog wel de helse files herinneren. Er is bovendien geen treinstation in de buurt. Toen de twee ronden tellende ‘race’ van vorig jaar werd weggespoeld door het weer, kwamen duizenden vast te zitten in de modderige velden die dienst deden als parkeerplek.

Dus, gaat de GP van België verdwijnen?

Er is nog niets bevestigd én er is nog een ander plan. Liberty Media overweegt een joker-GP. Eén GP per jaar zou dan rouleren met circuits die geen permanente plek op de kalender hebben. Het GP-circuit van de Nürburgring zou daarvoor een andere kanshebber zijn, bijvoorbeeld.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)