Wanneer we de controller van de nieuwe PlayStation 5 voor het eerst zien, concluderen we eigenlijk al snel dat Sony de VR-droom heeft laten varen. Er zit geen lampje meer op de achterkant van de controller en dat is precies wat de oude PS VR gebruikt om de beweging te registreren. De realiteit is beter: niet alleen is hier nu de PS VR2, maar het systeem werkt honderd keer beter dan het oude systeem met de camera. Voor autoliefhebbers is de vraag: hoe is Gran Turismo 7 in combinatie met de PS VR2?

Laten we even beginnen met de hardware. Waar je voorheen een ingewikkelde puzzel moet oplossen met een extra kastje, talloze extra kabels en een camera op de televisie die nooit lekker blijft zitten, is de nieuwe PS VR2 ongelofelijk simpel om aan te sluiten. Je prikt de bril met één kabel voorin de PlayStation in de kleine USB-C poort (dan weet je gelijk waar die voor is) en je koppelt met een kabeltje de twee handcontrollers. Daarna is het even kalibreren en je kunt gaan. Kost je tien minuten.

Hoe speel je Gran Turismo 7 met de PS VR2?

Zet de PS VR2-bril op je hoofd en start Gran Turismo 7. Je ziet dan exact de menuutjes die kent, zonder VR-toevoegingen. Het enige wat je moet doen om Gran Turismo 7 met de PS VR2 te spelen, is een race starten. Wij liepen aan het begin ook even te zoeken, maar er is dus geen melding dat de VR-modus geactiveerd is. Alleen in de garage kun je naar de VR-showroom gaan om zo om je eigen auto heen te lopen in een statische omgeving.

Dus, hoe speelt GT7 met de VR-bril?

Daar kunnen we eigenlijk kort over zijn: het werkt uitstekend. De nieuwe bril volgt feilloos de bewegingen van je hoofd, waardoor je gelijk opgaat in het spel. Van de eye-tracking merken we niets, dus we concluderen dat dat dus ook perfect werkt. Het detail van de cockpit is fantastisch, het voelt écht alsof je in de auto zit. Zaken als de spiegels werken ook gewoon, dus je kunt daadwerkelijk in de binnen- of buitenspiegel kijken wie er achter je zit.

Zeker, de eerste meters voelen we een zweempje van automisselijkheid, maar dat is ergens wel logisch als je ogen waarnemen dat je 200 km/u rijdt terwijl je andere zintuigen niets merken. We hebben zelfs het idee dat het bij een elektrische Taycan nog iets erger is in het spel, zoals dat in het echt ook zo kan zijn. Dit komt (in het echt tenminste) omdat het geluid van de elektromotor niet helemaal overeen lijkt te komen met de beweging.

Pas op voor Flugplatz of de Corkscrew

Er zijn momenten dat VR een beetje met je zintuigen speelt. Bijvoorbeeld op Pflanzgarten op de Nürburgring. Normaliter maakt je auto hier een sprongetje, en op de een of andere manier bereid je je toch mentaal erop voor. Hetzelfde geldt voor de Corkscrew op Laguna Seca, waar je een flink stuk naar beneden valt. Omdat je het niet voelt in je maag, voelt het extra raar.

De snelheidsbeleving met de VR-bril is overigens wel een stuk beter; en je kunt veel beter inschatten hoe hard je door een bocht kan. Wel valt in VR ineens op dat de auto’s soms wat stoterig sturen (ook in offline-modus), maar dit is niet storend. En hoewel de beleving met de televisie niet in de buurt komt van met de PS VR2, is het spelen op een los scherm wel een stuk minder intensief. Even een casual rondje in de pauze, dat zouden we nog wel op een scherm doen.

Nog leuker is het met andere spelers

We beginnen met een ritje waar we de baan voor onszelf hebben, maar als we gewend zijn, doen we een paar wedstrijden met andere coureurs. Hier komt Gran Turismo 7 met PS VR2 pas echt tot zijn recht. Bij het remmen voor een bocht check je nog even rechts of je al voorbij de andere auto bent voordat je opschuift. In de binnenspiegel zie je een andere tegenstander naderen – je zit middenin de actie. Bovendien voegt het echt wat toe als het gaat om het inschatten van posities van andere spelers.

Nu kennen we niemand die ook een PS VR2 tot zijn beschikking heeft, maar we zijn heel benieuwd of je de hoofden van andere coureurs ook ziet bewegen als je online tegen ze racet. Er zou niets toffers zijn dan je tegenstander strak in de ogen aankijken terwijl je hem of haar met 2 km/u verschil na een slipstream op Tiergarten inhaalt. Dan is het jammer dat de losse Sense-controllers niets doen – een duimpje (laten we het daar op houden) is dan wel op z’n plek.

Kun je de losse Sense-controller gebruiken om te sturen?

De twee losse Sense-controller die je bij de bril krijgt, werken niet bij Gran Turismo 7. Wij rijden met een racestuur, maar je kunt ook de controller gebruiken. Maar heel eerlijk: dat zouden we niet aanraden. De hele idee is dat je opgaat in de virtuele wereld en dat je het stuur en de force feedback in je handen voelt. Dan pas beleef je Gran Turismo in virtual reality zoals het hoort.

Moet ik een PS VR2 aanschaffen om Gran Turismo 7 te spelen?

Alleen voor Gran Turismo 7 een PS VR2 kopen? Dat ligt aan je huidige setup. Als je toch overweegt een nieuwe televisie te kopen voor de race-setup, dan kun je ook ervoor kiezen om de virtual reality-bril van PlayStation te halen. Het ding kost namelijk wel eventjes 600 euro. Ben je van plan ook nog anders games te spelen ermee, dan zouden we het zeker doen. Er is geen betere manier om Gran Turismo 7 te spelen dan met een VR-bril.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear