Die arme KITT uit Knight Rider. Niet alleen moest hij de hele dag The Hoff te woord staan, ook moest hij vliegen, door muren breken en op twee wielen rijden. Toch was er vrijwel nooit een krasje of deukje te vinden op de carrosserie van de pratende auto. Natuurlijk is dat Hollywood-magie; maar hoe zorgde de makers van de populaire jaren-’80 serie ervoor dat de auto’s die KITT speelden heel bleven?

Ja, uiteraard waren er meerdere KITT’s. Want stel je eens voor: je staat op de set met een hele crew en de motor of transmissie van je enige star car geeft er de brui aan. Grote kans dat je dan met z’n allen een vervroegde (en dure) pauze kunt nemen. In het geval van KITT kwam daar nog eens bij dat de auto in het verhaal van de serie onkwetsbaar was, dus zichtbare schades zouden uit den boze zijn. De oplossing bleek vrij logisch: om zijn stunts zonder schade te kunnen uitvoeren, kreeg KITT voor de heftigste scènes een rubberen beschermlaag aangemeten.

Alles KITT’s?

In 1982, ten tijde van het eerste seizoen, deelde David Hasselhoff wat behind-the-scenes informatie. ‘We gebruiken vier identieke zwarte [Pontiac, red.] Trans Ams, en niet één. Wanneer een stuntman een sprong van 15 meter maakt, breekt er soms een auto in tweeën. Wanneer een auto een flinke klap krijgt, pulken ze er een schil vanaf, net als bij een ui. De laag eronder zorgt ervoor dat KITT er weer als nieuw uitziet.’ Zo werkte het niet helemaal, maar de (enkele) rubberen beschermlaag van KITT bestond wel degelijk, zoals je in de video hieronder kunt zien.

Het YouTube-kanaal Knight Rider Historians dook in het verhaal achter de rubberen beschermlaag van KITT. Zo merken ze op dat de laag in het prille begin ook de voorbumper bedekte, maar bij latere opnames niet meer, waardoor het lijkt of de motorkap niet goed dicht zit. Ook gaan de Knight Rider-historici na of er nog een exemplaar van de rubberen beschermlaag bestaat, en zo ja, waar dit zich bevindt. Lekker kijkvoer voor fans van de oude serie.

Lees ook: Vorig jaar verkocht David Hasselhoff zijn KITT

KITT van The Hoff zelf

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear