Voor autoliefhebbers is er niet zoiets als Rokjesdag, maar áls er een ‘auto-uit-de-winterslaapdag’ bestond, dan vond die gisteren plaats. De strakblauwe hemel lokte auto’s door heel Nederland uit de stalling en de dakjes en raampjes mochten weer naar beneden. Ook op Zandvoort was het feest. Daar kwamen 49 rijders in actie in hun nieuwe Porsche 911 GT3 Cup. Een primeurtje voor het duinencircuit: nooit waren er zoveel 911 GT3 Cups van de 992-generatie op één plek verzameld.

Een testdag

De 49 Porsches waren niet aanwezig voor een race. Voor veel van de bestuurders was het de eerste keer dat ze kennis mochten maken met hun nieuwe Porsche 911 GT3 Cup. De meeste rijders hoefden niet lang te wennen, want velen verbeterden al snel de tijden die ze eerder hadden gezet met de vorige generatie GT3 Cup-auto’s. ‘Hij is ook veel minder overstuurd dan ik gewend ben, dus je kunt veel eerder op het gas’, zei Floris Dullaart van GP Elite.
Een deel van de racers gaat rijden in de Porsche Carrera Cup Benelux en een ander deel doet mee met de Porsche Mobil 1 Supercup. De auto’s voor beide raceseries zijn technisch hetzelfde. Achter in de 911 GT3 Cup ligt een atmosferische 4,0-liter zescilinder met 510 pk. Niet alleen de motor is iets krachtiger (+25 pk), de aerodynamica van de Cup is ook verbeterd ten opzichte van vorig jaar. De teams brengen zelf een bestickering naar keuze aan. Check bijvoorbeeld de geniale ‘art car’-livery op nummer 33. Of de subtiele wrap van nummertje 9.

Synthetische brandstoffen

Niet alleen testten de coureurs hun nieuwe racers, ook Porsche zelf en ExxonMobil grepen de dag aan voor een test. Op het circuit van Zandvoort reden ook 911’jes met Esso Renewable Racing Fuels. Dit zijn synthetische brandstoffen die de CO2-uitstoot met 85 procent kunnen verminderen, ook wel eFuels genoemd. Volgend jaar moeten de Porsches van de Supercup gaan rijden op de synthetische brandstoffen. Een interessante ontwikkeling, want benzineauto’s kunnen zonder aanpassingen aan de motor op de schonere peut rijden.

Wanneer vinden de races plaats?

Voor de Porsche Carrera Cup Benelux staan er dit jaar zes races op de planning. Van 29 april tot en met 1 mei rijden de Elfjes op Spa. Op 9-11 juli zijn ze op Zandvoort, 6-8 augustus op Zolder en 17-19 september op Assen. In mei en oktober rijden ze ook op de Red Bull Ring en op Hockenheim. Qua toeschouwers is het nog eventjes afwachten, maar je kunt de races in de meeste gevallen volgen op het YouTube-kanaal van de cup. De Porsche Mobil 1 Supercup trapt af op 20 mei in Monaco, als het voorprogramma van de F1-races. Ook zie je ze voor de GP van Nederland op Circuit Zandvoort op 3-5 september en tijdens de GP van België op 27-29 augustus. In totaal zijn er voor de Supercup acht rondes in 2021.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)