Realiseer je even: het is zover. We hebben een Nederlands wereldkampioen in de F1. Voor het eerst OOIT. Een kampioen die al sinds 1997 wordt klaargestoomd om er met de beker vandoor te gaan. De jongste F1-coureur ooit heeft het hem gewoon geflikt. En het was niet makkelijk. Door het hele seizoen had er niemand meer tegenslagen dan Verstappen. Of nou, niet door eigen toedoen. We kijken even naar Haas. Even een kleine terugblik naar de beslissende momenten van het F1-kampioenschap van 2021 . Dit is hoe Max Verstappen wereldkampioen werd.

In Monaco komt Max op de eerste plek

De eerste vier races gingen de coureurs bijna gelijk op. Max pakte één keer de eerste plek en voor de rest eindigde hij achter Lewis op plek twee. In Monaco kon Verstappen voor het eerst een mooie inhaalslag maken. Hier pakte hij de eerste plek terwijl Hamilton op de zevende plek eindigde. Hierbij kwam Verstappen voor het eerst dit seizoen op de eerste plek in het kampioenschap te staan.

De klapband in Bakoe

In Azerbeidzjan pakten beide coureurs nul punten. Je zou zeggen dat dat dus geen snars uitmaakt voor het kampioenschap, maar Max was hard onderweg om daar een eerste plek en het maximaal aantal punten te pakken. Dit keer was het een klapband waardoor Max in de muur eindigde. Met deze punten had het kampioenschap heel anders kunnen verlopen.

GP van Groot-Brittannië

In de race in Frankrijk en de twee races in Oostenrijk kon Verstappen zijn voorsprong uitbreiden. In de drie races pakte hij drie keer de eerste plek en twee keer de snelste rondetijd. Daarna kwam het omslagpunt. We hoeven je niet te vertellen wat er tijdens de thuiswedstrijd van Hamilton gebeurde. Hoewel hij in het ziekenhuisbed lag in plaats van op het podium stond, kreeg Max toch drie punten voor het winnen van de sprint-kwalificatie. Hamilton eindigde op de eerste plek en kreeg de volle mep aan punten.

In Hongarije raakt Max de leiding kwijt

Ondanks het teleurstellende resultaat in Silverstone, stond Max nog wel bovenaan in het kampioenschap. Daar kwam in Hongarije verandering in. Daar besloot Bottas andere carrière-opties te onderzoeken, in dit geval bowling. Hij kegelde Max van de baan. Hamilton eindigde daar op de tweede plek en Max op de negende plek. Hoewel Max in Spa ‘wint’ (de wedstrijd kende geen winnaars, al helemaal niet onder de toeschouwers), blijft Lewis op één.

Terug aan de leiding in Nederland

Dit was misschien het mooiste F1-moment van 2021. Voor het eerst in lange tijd is er weer een F1-race in Nederland en niemand minder dan de Nederlandse Max Verstappen gaat er met de buit vandoor. Dit levert hem ook weer de leiding op in het kampioenschap. De race daarna klappen de twee coureurs op elkaar op Monza, maar Max krijgt wel twee puntjes op voor de sprint-kwali. Achteraf gezien cruciale puntjes voor het kampioenschap.

Stuivertje wisselen en dan de eindsprint

In Rusland lukt het Hamilton om Verstappen weer voorbij te kruipen met een paar punten. Dit is gelijk ook de laatste keer dat Lewis op de eerste plek staat in het kampioenschap. Vanaf dit punt leidt Verstappen in het klassement, ondanks dat hij niet alle races won. Pas in Saoedi-Arabië weet Hamilton weer bij te benen en daar komen de coureurs gelijk te staan.

Maar misschien wel het belangrijkste moment was de crash van Latifi. Door de safetycar kon Max achter Lewis komen met softbanden en de race winnen. ‘Soms gebeuren wonderen’, zei Max in het interview na de race met Jenson Button. We weten inmiddels allemaal wat er gebeurde in de race die volgde.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie