Na afloop van race 34 in het Australische Supercars-kampioenschap heerst er een uitgelaten sfeer op het circuit in Adelaide. Niet alleen is de race gewonnen door de twintigjarige rookie Broc Feeney, die voor het eerst meereed – het is ook de laatste race van het seizoen, en de allerlaatste race ooit voor Holden. Dit historische merk, via moeder General Motors ooit gelinkt aan Opel, hield in 2020 op te bestaan. In de Supercars werd nog gereden met achterwielaangedreven raceversies van wat wij kennen als de Insignia. Tot afgelopen weekend, dus.

Shane van Gisbergen eindigt in zijn Holden als zevende, maar wint wel voor de derde keer het kampioenschap. Reden genoeg om op het rechte stuk zijn bokaal in stijl op te halen – met, hoe kan het ook anders in Australië, een burn-out van formaat.

Van Gisbergen stapt uit tijdens burn-out

De 33-jarige Nieuw-Zeelander blijkt het niet per se nodig te vinden om tijdens de burn-out in zijn auto te blijven zitten. Hij zet de Holden met de neus tegen de muur, stapt uit en springt juichend op het dak – terwijl de achterwielen blijven spinnen. Dan rent hij naar de beker om deze op te halen, stapt in zijn nog altijd revvende en rokende auto en blijft gas geven tot de banden klappen.

Nee, de auto’s in de Supercars-klasse hebben geen speciale burn-out cruisecontrol. Wie oplet, ziet dat Van Gisbergen maar één schoen draagt – de andere heeft hij op het gaspedaal geklemd. Het resulteert in een memorabel moment dat het decennialange autosporthoofdstuk van Holden treffend afsluit. Bekijk de video hieronder.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear