‘Na een verlengde sabbatical, die in de lente van 2019 begon, zal Dan Houser, Vice President, Creative bij Rockstar Games, het bedrijf verlaten. De laatste dag van Dan Houser zal 11 maart 2020 zijn. We zijn ongelooflijk dankbaar voor zijn bijdragen.’ Deze korte verklaring geeft het einde aan van Housers carrière bij Rockstar.

Dan Houser is mede-oprichter van de gamestudio en stond aan de voet van de Grand Theft Auto-franchise. Hij was auteur of co-auteur van elke GTA-game sinds 1999. Hij speelde dan ook een cruciale rol in de transformatie van een top-down bloedbadsimulator naar de iconische game die GTA vandaag de dag is. Zijn invloed op Rockstar, games in het algemeen en op het beeld dat op games rust, is niet te onderschatten. Games zijn tegenwoordig niet alleen maar een afleiding voor kinderen, maar een ware vorm van kunst.

Grand Theft Auto heeft het vermogen om hommages aan klassieke films te combineren met pure waanzin en plottwisten die je echt kunnen raken. Dat zeiden we tenminste tegen onze moeders als ze tegen ons schreeuwden nadat we Vice City twaalf uur lang achter elkaar hadden gespeeld.

En het waren niet alleen toekomstige TopGear-redacteuren die de spellen konden waarderen. Zoals de Washington Post vermeldde: ‘GTA V, de meest recente editie uit de reeks, werd het meest succesvolle entertainmentproduct – dus niet alleen games, maar ook films, muziek en andere zaken – aller tijden.’

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear