De DAF-vrachtwagens en de G-klasses van Defensie kent iedereen wel. Sterker nog: iedereen kent iemand die ooit in zo’n ding gereden heeft. Maar de Bandvagn 206 van het Nederlandse leger ken je misschien niet. De overheid verkoopt ruimt twintig van deze bijzondere rupsvoertuigen die ook het water op kunnen. En we kunnen ons niet voorstellen dat ze heel duur zullen zijn – alleen al vanwege het brandstofverbruik.

De Bandvagn 206D is sinds de jaren tachtig onderdeel van het wagenpark van Defensie. Ze kochten in de tijd dat niemand thuis internet had 156 exemplaren. Ongeveer twee derde van deze voertuigen is inmiddels gemoderniseerd zodat ze nog tot 2025 meekunnen. De rest mag nu de verkoop in. De opvolger (de Bandvagn S10) moet trouwens volgend jaar arriveren bij Defensie. De nieuwe is gepantserd, maar de oudjes die nu te koop zijn, zijn dat in principe niet.

Het is een bijzonder ding om te zien. De meeste exemplaren zijn het ‘basisvoertuig’. Deze sleurt een personencabine mee en heeft plek voor zestien mensen. Het transportvoertuig trekt een laadbak achter zich aan en dan bestaan er ook nog reparatievoertuigen (zonder aanhanger) en een mortiervoertuig. Andere landen hebben nog heel veel andere versies, zoals een ambulance en een brandweer. In de verkoop staan nu het basis- en het transportvoertuig.

Iemand heeft het idee van camouflage niet goed begrepen | Foto: © Ministerie van Defensie

De Bandvagn is voorzien van een Mercedes-dieselmotor. De zescilinder produceert een bescheiden 136 pk, maar een spaardieseltje is het allerminst. Het verbruik is 70 liter per 100 kilometer. Gelukkig gaat ie maar maximaal 40 km/u, dus je kunt per uur 28 liter diesel verstoken. De snelheid op het water is trouwens slechts 3 km/u. Het ding weegt 4.500 kilo en je kunt 2.100 kilo aan gewicht meenemen.

Op het water haalt ie 3 km/u | Foto: © Ministerie van Defensie

Naast volledige voertuigen, verkoopt Defensie ook losse koetsen en pallets vol met rubberen tracks voor de Bandvagn 206. Met deze rubberen rupsbanden mag je in principe op de openbare weg rijden, maar we durven niet te zeggen wat je allemaal moet doen voordat deze auto een legaal kenteken krijgt. Misschien leuker als speeltje voor op de boerderij of op de camping?

Losse koetsen voor de rupsvoertuigen | Foto: © Ministerie van Defensie

Wat de rupsvoertuigen van Defensie moeten kosten, is niet bekend. Je mag een goed bod doen op Domeinen. Vanuit de particuliere markt zal er weinig vraag zijn naar de voertuigen en er is redelijk wat aanbod, dus we gokken dat ze niet zo heel duur zullen zijn. Maar wellicht dat er toch liefhebbers voor zijn (of misschien zijn er handelaren die ze mooi aan andere landen kunnen verkopen). Leuk voor de heb?

Reacties

  • pietje p heeft op 20 juni 2023 geschreven:

    hee MARKJE,niet weggeven aan je vriend in UKRAINE dan?🤬🤬🤬🤬🤬

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear