Ook weleens zo’n ellendig klein parkeerdeukje in je auto ontdekt waarvan je dacht: dat zat er vanochtend nog niet? Een meewarige blik van ons; je bent slachtoffer geworden van iemand die niets om auto’s geeft. Deze mensen, dat zul je met ons eens zijn, dienen van de weg te worden geweerd. De stelling van vandaag luidt dan ook: als je je deur tegen andermans auto beukt, ben je je rijbewijs niet waard.

Andere prioriteiten

We hebben een theorie over het verkeer in Nederland. Wij denken namelijk dat zo’n 75 procent van de automobilisten helemaal niet met autorijden bezig is. Deze mensen zijn aan de (al dan niet hands-free) telefoon over hun suffe dag aan het keuvelen, hun babysitter aan het appen of een tankstationbroodje in hun gezicht aan het proppen. Of ze rijden gewoon rond met de blik op oneindig, verzonken in gedachten, zonder enige aandacht voor het overige verkeer.

Met onze serie artikelen onder de noemer Weg rijbewijs proberen we langzaam maar zeker de omvang van het probleem aan de kaak te stellen. Onze drukke wegen zouden een stuk beter doorstromen als mensen die eigenlijk liever onbezorgd in een trein zouden zitten ook daadwerkelijk de trein zouden nemen. Deze keer lichten we een handeling uit die op zichzelf weinig met autorijden te maken heeft, maar wel álles zegt over de mentaliteit van de persoon in kwestie.

Je deur tegen andermans auto beuken? Rijbewijs inleveren

Na je huis is je auto waarschijnlijk je kostbaarste bezit. Kun je je voorstellen dat je met je huis even iemand anders’ huis aantikt, alsof het niets is? Nee, dat dachten wij ook. En toch zijn er dus mensen die op een niet al te ruime parkeerplaats zonder pardon hun deur opengooien – tegen jouw auto aan. Dat ze hiermee de lak van het randje van hun deur laten springen, interesseert ze niets. Dat ze jou zo’n naar parkeerdeukje bezorgen, doet ze nog minder.

Als je geen respect voor de bal hebt, heb je niets op het veld te zoeken. De mensen die hun deur tegen andermans auto zwiepen, zijn dezelfde mensen die plots van rijstrook wisselen zonder in hun spiegel te kijken. Of die geen richting aangeven op de rotonde. Mensen, kortom, die niets in het verkeer te zoeken hebben. Reden genoeg om stante pede hun rijbewijs in te vorderen – mocht je ze op heterdaad betrappen en toevallig bevoegd zijn.

Parkeerdeukje: een andere oplossing

Waterdicht is deze maatregel niet – ook omdat het niet altijd de bestuurder zelf, maar net zo goed diens achteloze bijrijder kan zijn die de malheur veroorzaakt. Of misschien heb je geen vertrouwen in de arm der wet en neem je liever het heft in eigen hand. Dat kunnen we uiteraard niet aanbevelen. Maar mocht je het toch doen, doe het dan maar meteen zoals Lois uit Malcolm in the Middle. Immers: één parkeerdeukje of je auto total-loss, dat verschil is ook maar minimaal.

Deur tegen andermans auto beuken? Weg rijbewijs

Reacties

  • y heeft op 12 maart 2019 geschreven:

    Hetzelfde geldt voor degene die zijn auto zó dicht op jouw auto zet dat je er niet eens in kan zonder die ander te raken. In dat geval mag diegene dan zijn rijbewijs inleveren?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)