Plannen voor de Extreme E, de offroad-versie van de Formule E, zijn volop in gang gezet. De volledig elektrische rally maakte onlangs de locatie van zijn op één na laatste race bekend. De vierde race van het vijfdelige evenement vindt plaats in het hart van de Himalaya, in de Kali Gandaki-vallei in Nepal. Hier vind je blijkbaar het diepste ravijn ter wereld, ook al vindt de race plaats op 2.750 meter boven zeeniveau. Wat dat betekent voor de zwevende paddock aan boord van het Royal Mail-schip St. Helena, weten we niet zeker.

Toch, als we de logica even links laten liggen, heeft deze plek het perfecte niveau van dramatiek voor een motorsportevenement. De coureurs krijgen met allerlei soorten ruig terrein te maken. Ruw grind, diepe wagensporen en rotsachtige obstakels, waaronder de Gandaki-rivier. Het is geen grote verrassing, maar de Extreme E is het eerste motorsportevenement dat in de Himalaya plaatsvindt. Het doel van de sport met deze locatie is om te laten zien in wat voor omstandigheden ze graag willen racen.

De Extreme E wil iets goeds doen voor de gemeenschap

Bij de aankondiging van de locatie deed de oprichter van de Extreme E, Alejandro Agag, nog zijn zegje. ‘We zullen iets positiefs achterlaten. Samen met de regering en autoriteiten helpen we de lokale bevolking en dragen we oplossingen aan om de omgeving goed te kunnen behouden. Dit is een grote stap met een belangrijke betekenis. Niet alleen voor de Extreme E, maar voor alles dat we hier voor de gemeenschappen achterlaten.’

Nepal is erg gevoelig voor de effecten van klimaatverandering. Volgens de Verenigde Naties staat het land op plek vier van meest kwetsbare landen. Dat komt vooral doordat de Himalaya na de poolkappen de meeste gletsjers bevat. De Extreme E maakte eerder al drie andere locaties bekend: Kangerlussuaq in Groenland, het Amazonegebied in Brazilië en een woestijn in Saoedi-Arabië. Het eerste seizoen van de rally staat gepland voor februari 2021.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear