Afgelopen weekend vond de Goodwood Revival plaats. Bij dit evenement gaan historische raceauto’s de baan op om vrij serieus tegen elkaar te racen. Het probleem met historische raceauto’s is hun waarde en blessuregevoeligheid. Een van de Ferrari 250 GTO‘s heeft last van dat laatste. Tijdens de Lavant Cup lijkt de Ferrari uit het niets te spinnen en vlam te vatten.

De Lavant Cup is de speciaalste race van het weekend. Hierbij racen zestien Ferrari GT’s van 1960 tot 1966 die per stuk minimaal 2 miljoen euro kosten. Daarmee heeft de Lavant Cup het duurste startveld van het weekend. De coureur van de zilveren Ferrari is ex-F1-coureur Karun Chandhok. Hij keek erg uit naar zijn ritje op Goodwood: ‘De 250 GTO is een van mijn absolute droomauto’s.’

Wat gebeurde er tijdens het incident?

Op Goodwood.com doet Chandhok zijn verhaal: ‘Ik hoorde een knal en de achterwielen blokkeerden. Toen ik draaide, zag ik de vlammen, dus ik ben meteen veilig van de baan gegaan om zo min mogelijk olie te verliezen en uit de weg te gaan’, zegt Chandhok. De eigenaar bekommerde zich na het spectaculaire moment niet direct om zijn auto. ‘De eerste prioriteit van de eigenaar was of ik oké was’, zegt Chandhok.

Een woordvoerder legt uit dat het wel eens mis gaat met deze auto’s, omdat het uiterste wordt gevraagd van de motoren: ‘Er was een intern probleem wat ervoor zorgde dat er een gat in de zijkant van de oliepan kwam.’ Uit het gat ontsnapte wat olie dat vervolgens op het uitlaatspruitstuk kwam. ‘Dat was de spectaculaire explosie die je zag’, zegt de woordvoerder.

Hoeveel is de Ferrari 250 GTO waard?

De woordvoerder voorspelt dat er online veel aandacht zal zijn voor de dure Ferrari: ‘Een 250 GTO van 75 miljoen pond (ongeveer 87,5 miljoen euro) met een F1-coureur achter het stuur explodeert op Goodwood, dat is goud, nietwaar?’ Overigens duurde de carrière van de F1-coureur maar elf races en twee jaar.

Overigens is de schatting van de waarde van de GTO wel aan de hoge kant. Volgens een Amerikaanse Ferrari-dealer ligt de prijs van een 250 GTO wat lager. Voor een bedrag tussen de 39,6 miljoen en 48,4 miljoen dollar moet je er eentje uit 1962 op de kop kunnen tikken. In euro’s is dat omgerekend ongeveer tussen de 37 miljoen en 45 miljoen euro. Het model van een jaar later zou omgerekend ongeveer tussen de 48,5 miljoen en 65 miljoen euro moeten opleveren.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie