De automobiel en de Amerikaanse droom botsen wel vaker, maar zelden verkreukelden de bumpers zo dramatisch als in het geval van John DeLorean. In een Griekse tragedie is hoogmoed het tarten van de goden, leidend tot een onvermijdelijke val. De tragische helden in de werken van ­Shakespeare hadden allemaal een ‘fataal gebrek’. Iets wat je natuurlijk ook wel kent uit menig thriller of detective.

DeLorean was een inge­nieur en zat hoog in de boom van de auto-industrie, maar zijn leven ontrolde zich op een wijze die tot in de eeuwigheid bekend zal staan als een metafoor voor te veel ambitie, een te groot ego, te veel lust en vervolgens verlossing. Al moest aan dat laatste een jury in een rechtbank te pas komen.

Het begon ermee dat hij een auto wilde bouwen, maar op de een of andere manier eindigde het ermee dat hij 100 kilo cocaïne probeerde te verkopen in een hotelkamer in Los Angeles. Hij werd daarbij op heterdaad in de kraag gegrepen nadat de FBI een listige, uitgebreide val voor hem had opgezet.

Dit verhaal wordt verteld in de nieuwe film Framing John DeLorean, de woordspelige titel die betrekking heeft op twee elementaire zaken van het saga: waarom het zo lang heeft geduurd voordat dit extreme Hollywood-verhaal tot een film werd verwerkt, en of DeLorean er door de autoriteiten is ingeluisd.

Alec Baldwin speelt John DeLorean in de film die eerder dit jaar uitkwam. Framing John DeLorean is nu te bekijken op YouTube (tegen betaling), op Amazon Prime en iTunes. De trailer staat hieronder. Het voelt als een soort Narcos ontmoet The Wolf of Wall Street, maar dan met een autotintje.

Trailer van Framing John DeLorean

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear