Als we de dashcam-beelden op YouTube mogen geloven, wordt zo’n 30 procent van alle verkeersruzies in Rusland beslecht door met een pistool te zwaaien. En anders moet je goed oppassen voor uit de bocht vliegende Lada’s. Het zal niemand verbazen dat deze gepantserde Audi A8 L Security uitgerekend op de Russische markt is geïntroduceerd. Vanbinnen is het de weelderigheid die een ieder mag verwachten van de Audi A8, maar dan met een hoop extra bescherming van de boze buitenwereld. De ombouw naar Audi A8 L Security kost 400 uur en wordt gedaan in een speciale faciliteit.

Het bepantseringsniveau van de ramen is VR10 en het plaatwerk krijgt de stempel VR9, waardoor inzittenden niet hoeven te vrezen voor explosieven of mensen met grote geweren. Een Kalashnikov is in ieder geval geen probleem. Audi noemt het een Audi A8 L, maar qua motorisering is het eigenlijk een Audi S8. Met een gewicht van 3.950 kilo is een 4,0-liter V8 dan ook wenselijk. De achtcilinder produceert 571 pk en 800 Nm, dat via een automaat naar alle wielen gaat. De 0-100-tijd is nog altijd een zeer acceptabele 6,3 seconden, handig om snel uit de problemen weg te sprinten. De topsnelheid is 210 km/u.

Het extra gewicht komt niet alleen door de bepantsering. De Audi A8 L Security is voorzien van twee flessen samengeperste lucht, zodat inzittenden geen last hebben van rook of iets naars als een gasaanval. Achterin ligt een extra accu en een blussysteem houdt brandjes in toom. In de scharnieren van de deuren zitten kleine explosieven die in een noodgeval geactiveerd kunnen worden. Hierdoor laten de deuren los en kunnen inzittenden altijd ontsnappen, ook als de auto bij een ongeval betrokken is geraakt. De prijs? Bijna 700.000 euro, zonder belastingen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)