Het moet wel een van onze favoriete politieauto’s van Nederland zijn: de gepantserde Volkswagen Touareg van de politie. Waarom? Omdat deze auto met wieldoppen rijdt, maar iemand heeft de moeite genomen om een foto van een lichtmetalen velg op de wieldop te printen. Dit is de enige politieauto van Nederland die je probeert te catfishen met mooiere wielen.

We vinden het dan ook best jammer dat deze Touareg na een lange dienst met pensioen mag. In ieder geval één van de Touaregs. Maar er komt wel een bijzonder voertuig voor terug. De officiële benaming van de auto is BMW X5 Security Plus. De auto wordt niet achteraf bepantserd, dat doet BMW zelf. Komt de SUV je bekend voor? Dat kan wel kloppen, want het is een bekende van de politie.

De gepantserde BMW X5 komt van de DSI

Volgens fotograaf 112_kennemerland gaat het hier om een voormalig voertuig van de Dienst Speciale Interventies, beter bekend als de DSI. Precies het soort voertuig dat je vorig jaar op het Leidseplein zag. Het zou bovendien de enige opvallende politie-X5 van Nederland zijn. De nieuwe gepantserde BMW X5 kun je voortaan rond Schiphol spotten als dienstauto van de Buitenbewaking van Schiphol.

Bij de introductie in 2013 was deze X5 de enige productieauto die voldeed aan de strenge VR6-veiligheidsnorm. Kogels van een AK-47 kunnen de inzittenden als het goed is niets doen. Als ze van buitenaf worden geschoten, dan. Ook moet een handgranaat onder de auto geen probleem zijn. Er was ook een iets minder beveiligde versie met VR4 beschikbaar, dit is de BMW X5 Security.

Nog even over de Touareg

Kijk maar even goed naar de ‘lichtmetalen velgen’ | Foto: © Politie Buitenbewaking Schiphol

We snappen ook wel dat ie met pensioen mag. Vijftien jaar in politieauto-jaren is ook een zeer respectabele leeftijd. Deze Touareg is nog een gepantserde auto van de oude stempel. Hij weegt ruim 4.000 kilo, maar mag waarschijnlijk tóch met rijbewijs B gereden worden, omdat de bepantsering later is aangebracht. Weer wat geleerd. De V6-diesel moet het doen met slechts 224 pk (volgens het kenteken). De politie heeft overigens meerdere exemplaren.

De nieuwe gepantserde BMW X5 van de politie weegt ‘slechts’ 2.755 kilo. Daarbij heeft ie 449 pk én een V8-benzinemotor. En hij is pas zeven jaar oud. Een prima upgrade voor de Buitenbewaking, dus. Sinds maart is de APK van de Touareg verlopen. Wat er mee gaat gebeuren, is nog niet bekend. Wie weet verschijnt hij binnenkort in een veiling van de overheid – dan hoor je het van ons.

Advertentie

Reacties

  • Adriaan heeft op 17 mei 2023 geschreven:

    Groot rijbewijs is niet verplicht voor de VW touareg. Bepantsering is later aangebracht. Reglement rijbewijs, artikel 15 lid 4.

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie