‘Blijf thuis’, was de afgelopen twee jaar het advies. Prima, dachten veel Nederlanders, dan nemen we ‘thuis’ toch gewoon lekker mee? En hoewel je nu steeds minder hoort over corona, is het kampeervirus sterker aanwezig dan ooit. Sterker nog: er waren nog nooit zoveel caravans en campers in Nederland als nu. Je gaat ze in de zomer spotten op de linkerrijstrook van de Autobahn of richting de Dordogne.

Wie elke camper of caravan op de openbare weg er eentje te veel vindt, kan maar beter even wegkijken. In 2022 zijn er 13.000 nieuwe campers en caravans bijgekomen in Nederland. Momenteel zijn er meer dan 600.000 caravans en campers in ons landje. Vooruit, misschien is een deel op vakantie, maar toch. En dat terwijl er net geen 9 miljoen personenauto’s in Nederland zijn.

Het grootste deel van deze mobiele woningen is caravan. In oktober van 2022 waren er ruim 170.000 campers geregistreerd in Nederland. De rest zijn dus caravans. Volgens de Bovag heeft corona bijgedragen aan de populariteit van de huizen op wielen.

Niet meer caravans en campers verkocht

Het bijzondere is dat er niet meer nieuwe caravans en campers verkocht worden. Het aantal nieuw verkochte caravans daalt in 2022 met 7,2 procent ten opzichte van 2021 en er zijn zelfs 28 procent minder nieuwe campers bijgekomen dan het jaar ervoor. Mensen met kampeerdrang vinden overigens wel een andere manier: de verkoopcijfers van kampeerwagens zijn in tien jaar nog niet zo hoog geweest.

Net als de sleurhutten op de Autobahn zelf, staat de productie van campers en caravans nagenoeg stil. De oorzaak is een tekort aan onderdelen. Net als in de auto-industrie is de leveringstijd door de oorlog in Oekraïne enorm toegenomen. De prijzen van caravans en campers reizen daarom de pan uit.

Er zijn best wat prima campers en caravans

We lopen een beetje te dollen over campers en caravans, maar er zitten best wat toffe exemplaren bij. En dan hebben we het niet alleen over de aanhanghuisjes die sneuvelen op Circuit Zandvoort, zoals je hierboven ziet. Wat dacht je van deze offroad-caravan? Die zit tenminste niet voor je op de snelweg. Of de snelste caravan ter wereld?

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie