De PR-machine uit Wolfsburg hield bij de onthulling van de Volkswagen Golf GTI TCR nog even een slag om de arm, door het ding een ‘concept’ te noemen. Alles aan de potente GTI schreeuwde al ‘productieklaar’ en vorige zomer kwam het hoge woord eruit dat de auto in productie ging. Aan het eind van deze maand is de snelle Golf dan ook te bestellen.

Wat is er zo bijzonder aan de Volkswagen Golf GTI TCR?

De naam GTI TCR doet vermoeden dat het de straatlegale versie is van de TCR-racer. Dat is niet zo. Ook is het geen hardcore-circuitbak. Zie het meer als een ode aan het circuitmonster, met alle comfort, nieuwe bumpers, géén bredere wielkasten en een hoop vermogen dat allemaal naar twee ijverige voorwielen gaat.

Het is de Golf voor mensen die wel belachelijk veel vermogen in hun hete hatch willen en vinden dat de vierwielaandrijving van de Golf R de emotie en rij-ervaring filtert óf de GTI simpelweg mooier vinden dan een R. Bovendien is de prijs van de Volkswagen Golf GTI TCR aanzienlijk lager.

Volkswagen Golf GTI TCR: de specificaties

De 2.0 TSI produceert een zeer royale 290 pk die via een DSG-bak naar het sperdifferentieel wordt gestuwd. Aan het sper de (on)dankbare taak om het vermogen over de voorwielen te verdelen, zodat de Golf met haast onnatuurlijke scherpte door de bocht wordt getrokken.

Het sprintje naar de 100 km/u is in 5,6 seconden geklaard en met het optionele Performance-pakket is de topsnelheid 260 km/u in plaats van 250 km/u. Voor jouw idee: de Volkswagen Golf R met 310 pk en vierwielaandrijving doet dat in 4,6 seconden.

Prijs Volkswagen Golf GTI TCR

Oh ja, daar kwam je voor. De prijs van de Volkswagen Golf GTI TCR is ten minste 50.460 euro. Dat is 5.195 euro meer dan de standaard Golf GTI met DSG en 245 pk. Uiteraard kun je daar nog wat leuke opties bij speccen. Denk aan koolstofvezel buitenspiegelkappen (538 euro) of honingraat-folie op de zijkanten (553 euro). Uniek voor de TCR is de kleur Pure Grey en alle andere GTI-kleuren zijn ook leverbaar.

Is de Volkswagen Golf GTI TCR die prijs waard?

De meerprijs van vijf ruggen valt alles mee. Anderzijds krijg je ook niet zó veel meer dan bij een normale GTI die tegenwoordig ook standaard een sperdifferentieel heeft. Een Golf R kost bijna 11.000 euro meer dan de Volkswagen Golf GTI TCR en die heeft slechts 20 pk meer. De vergelijking is niet helemaal eerlijk: de R heeft vierwielaandrijving en dat maakt het qua prestaties een compleet andere auto.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)