Als je niet bekend bent met de interne codes van Porsche, dan zie je het verschil tussen alle Porsches toch niet en mag je dit artikel overslaan. Mocht je precies weten wat we bedoelen met ‘991’, dan wil je dit wel lezen. Want: de productie van de Porsche 991-generatie is klaar. Over en uit. Einde. Als gepaste afsluiter van de vorige generatie 911 was het laatste exemplaar een Speedster met een waarde van 357.000 euro.

Het is om een aantal redenen een belangrijke gebeurtenis. Ten eerste is de 992 inmiddels al een jaar in productie, dus de overlap tussen de twee modellen is behoorlijk groot. Ten tweede zal de 991 waarschijnlijk worden beschouwd als een transitiemoment in de geschiedenis van de conservatieve 911. De razendsnelle GT3 werd een automaat (en toen ook weer niet, gelukkig). Ook werd in deze tijd één van de meest populaire Porsches voor de openbare weg geïntroduceerd, de 911 R.

De productie van de Porsche 991 was de meest succesvolle tot nu toe

Ook betekende de 991 de introductie van turbomotor in ‘gewone’ Carrera-modellen. Ondertussen doorbrak de ultieme 911 Turbo, de GT2 RS, de limiet van 700 pk. Daarmee kwam hij terecht in een spannende strijd om de laagste rondetijd op de Nürburgring. En er kwam nog een iets aangepaste versie: de 911 GT2 RS MR. De productie van de GT2 RS werd bovendien kort opnieuw opgestart, omdat er vier gezonken waren.

De miljoenste 911 die werd geproduceerd, was ook een 991. Volgens Porsche is het de meest succesvolle 911 tot nu toe, aangezien er tot op vandaag de dag 233.540 exemplaren zijn verkocht, bijna een kwart van die miljoen, dus. Aangezien de CO2-wetten steeds strenger worden, is het maar de vraag of de 992 dat aantal zal kunnen passeren.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)