Donderdag 14 oktober was dé dag: op het Circuit Park Zandvoort vond de eerste TopGear Racedag, sponsored by Dunlop en Bleekemolen plaats. Maar liefst honderd TopGear-abonnees zagen hun inspanningen (je elke maand door het blad heen worstelen en daar nog voor betalen ook, én om 3 uur ’s nachts je mand uit moeten om je aan te melden) ruimschoots beloond.
 
Zelf Aston Martin of Lamborghini rijden, een Formule Renault besturen, karten tot je scheel ziet, een Porsche 911 Cupracer tot de limiet drijven, met een quad de duinen aanharken, een dragrace doen in een Dodge Charger – het waren maar een paar van de vele jongensdromen die uitkwamen. In samenwerking met Bleekemolen’s RacePlanet en Dunlop werden alle deelnemers in een ziedend tempo naar alle hoeken van het Noord-Hollandse duinencircuit gejaagd en moesten op de meest onmogelijke plekken nog onmogelijker dingen voor elkaar zien te krijgen.
 
Zie je lunch namelijk maar eens binnen te houden als een recentelijk uit een tbs-kliniek ontsnapte halve zool aan het stuur van een opgefokte Mustang zijn uiterste best doet élke bocht van het circuit met full lock oversteer te nemen – en daar wonderwel in slaagt. Probeer je zenuwen maar eens in bedwang te houden als je met 180 km/u op de Tarzanbocht af komt jakkeren en uit alle macht probeert terug te schakelen met dat ellendige korte pookje in een Formule Renault – en daar in het geheel niet in slaagt. Zie maar dat je een losgeslagen Suzuki Swift, waarvan de achterassen op een soort mini-Albert Heijn-boodschappenkarretjes zijn gezet, weer in bedwang ziet te krijgen voordat je werkelijk álle pilonnetjes hebt platgereden.
 
Een licht sadomasochistische inslag moeten alle deelnemers toch al hebben gehad, anders waren ze geen TopGear-abonnee geweest, maar op dit soort ontberingen zullen weinigen vooraf hebben gerekend. Het weer werkte gelukkig ook mee: het was koud, miezerig en een straffe wind teisterde de ongelukkigen die even moesten wachten op hun volgende hartverknettering.
 
Maar, zoals het ware TopGear-fans betaamt: er kwam geen wanklank over de lippen. Sterker nog – alle honderd deelnemers, niet één uitgezonderd, waren razend enthousiast. De manieren om hun blijdschap te uiten waren misschien verschillend (de één zat in een stil hoekje zachtjes vreugdetraantjes te huilen, de ander moest met vier man van de TopGear-marketingman worden getrokken omdat die niet direct wilde beloven dat de beste man er volgend jaar natuurlijk wéér bij mocht zijn), maar de collectieve hoerastemming, de wetenschap dat er vriendschappen voor het leven waren gesloten en de overdonderende hoeveelheden testosteron en adrenaline die na afloop van het terrein moesten worden geshoveld, vertelden ons één ding: het was een mooie dag.

Reacties

Lees meer over topgear