Als baas van een automerk móet je wel een auto uit je eigen fabriek rijden. Vervelend als je de grote baas van Suzuki bent, maar bij Toyota heb je het niet eens zo slecht bekeken. Als er geen Toyota is die je bevalt, dan stap je wel in een opulente Lexus.

De dikste auto van het concern vind je echter niet bij Lexus, maar bij Toyota zelf. De Toyota Century, ooit de enige auto uit Japan met een V12, is een Rolls-Royce-tegenhanger. De nieuwste versie van de slee telt slechts acht cilinders, maar dat maakt de auto niet minder dik.

De enige Toyota Century GRMN

Maar toch niet niet dik genoeg voor Toyota-baas Akio Toyoda. Of in ieder geval niet uniek genoeg. De autosportfanaat zette daarom zijn mensen aan het werk om één exemplaar om te bouwen tot Toyota Century GRMN. Die laatste vier letters staan voor ‘Gazoo Racing, Masters of Nürburgring’.

Waarschijnlijk is de Toyota Century GRMN de enige van het label die nooit zelfs maar in de buurt van de ‘Ring zal komen – maar dat mag de pret niet drukken. De grote verschillen zitten hem in de optiek van de auto. Dikke velgen, een speciale bumperkit en een spierwit lakje. Wat er met de motor gebeurd is, blijft geheim.

Hopelijk voor de bips van Akio Toyoda (en dit is hopelijk de laatste keer dat we het daar over hebben) is het onderstel niet te sportief gemaakt. Hij zit namelijk zelf voornamelijk achterin. Hij rijdt in ieder geval rond als een baas. Letterlijk. Of figuurlijk. Of beide.

Foto’s: SupCat

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)