Als je je nog even flink ruk wilt voelen over je eigen racetalenten, haal dan een exemplaar van V-Rally 4 in huis. Want als je geen Fins bloed hebt, is het – net als echt rallyrijden – bijzonder lastig.

V-Rally 4 is, in tegenstelling tot wat veel mensen volgens de maker denken, geen arcade-racer maar een simulatie. En rally is gewoon een verdomd lastige discipline. Je rijdt in een auto met veel te veel vermogen over een ondergrond die veel te weinig grip biedt. Alle input heeft een vertraging en om elke hoek wacht een boom, rots of afgrond om je leven te beëindigen.

Oefenen, oefenen

Als het doel van van V-Rally 4 was om (net als veel andere rally-games) aan te tonen hoe lastig het is om heel hard door modder en bossen te rijden, is dat geslaagd. Het duurde lang, heel lang voordat we de zoete smaak van een overwinning konden proeven.

Maar goed, de ene simulatie is de andere niet. Zoek de mate van realisme in dezelfde hoek als Gran Turismo Sport. Met een klein vleugje arcade dus, om het gebrek aan G-krachten en gevoel in de heupen te compenseren. De auto’s zijn goed te besturen en staan niet om de haverklap achterstevoren rubber af te fikken.

Diverse disciplines

Nee, dat zou er nog eens bij moeten komen. De proeven bieden uitdaging genoeg. Gelukkig zijn er diverse disciplines binnen V-Rally 4. In de carrière-modus krijg je genoeg zakgeld om een rallyauto, rallycrossauto, buggy of heuvelklimmer te kopen. In deze categorie begin je dus.

Win een paar races om genoeg geld bij elkaar te sprokkelen voor een andere discipline. Over realisme gesproken: elke race kost geld om aan mee te doen. Verlies je te veel rally’s, dan raak je je geld kwijt. Kies daarom ook eerst de discipline die bij je past. Door de rompslomp eromheen (monteurs aannemen, e-mails checken etcetera), kiezen we liever voor losse potjes.

De races spelen zich af over de hele wereld, waarbij de omgeving er vaak prachtig uitziet. Scheur door een Japanse berg of tussen de enorme bomen van Sequoia National Park. Al raak je in de verte soms even het overzicht kwijt, zeker als je geen navigator hebt. Zal in het echt ook ongetwijfeld zo zijn, maar hier is het een onnodige frustratie. V-Rally 4 biedt bovendien een enorme lading van 50 echte rallyauto’s, buggy’s en andere modderverslinders – oud en nieuw.

Zelfs de overheerlijke Porsche 911-rallybakken zitten erin. Ram de auto’s door 20 omgevingen. Ben je die zat? Dan is er nog een stage-generator. Online racen doe je met maximaal acht spelers. En offline kun je met een split-screen elkaars onkunde bekijken.

V-Rally 4 Trailer

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)