Amerika begint een beetje de Gerda van de wereld te worden; je kunt al niets meer zeggen of doen voordat ze gaan vragen om de manager. Zelfs een 1-aprilgrapje kan niet meer door de beugel. Al moeten we zeggen dat we het in het geval van Volkswagen snappen dat het allemaal wat gevoelig ligt, nadat ze het een paar jaar geleden niet zo nauw namen met de regels. Het gaat in dit geval ook minder om de 1-aprilgrap zelf dan om de manier waarop ze het gebbetje brachten.

Wat was de Voltswagen-grap?

Volkswagen lekte een paar dagen voor 1 april 2021 dat ze hun naam gingen veranderen in Voltswagen om door te gaan als elektrisch merk. Allemaal geen probleem, maar bij navraag van journalisten beweerden ze bij hoog en laag dat het géén grap was. Dat schoot hier en daar in het verkeerde keelgat, want dat is glashard liegen, vonden veel mensen. Uiteindelijk plofte de grap op spectaculaire wijze – nog vóór 1 april trok VW de grap terug en boden ze excuses aan.

Oneerlijke beursbeïnvloeding

Het probleem volgens de beurswaakhond SEC is dat de mislukte Voltswagen-grap ervoor zorgde dat de beurskoers steeg en dat Volkswagen meer waard is geworden. Het Duitse Der Spiegel zegt nu dat de instantie SEC een onderzoek gelanceerd heeft naar de grap. Mocht blijken dat de grap (en dus de leugen) invloed heeft gehad op de beurskoers, dan kan Volkswagen straf krijgen van de SEC.

Wat is de SEC?

De Securities and Exchange Commission (SEC) houdt de beurs en de bedrijven in de VS in de gaten. Elon Musk kreeg het al met de waakhond aan de stok toen hij op Twitter zei dat hij Tesla van de beurs zou halen voor 420 dollar per aandeel. Met de valse tweet beïnvloedde hij de koers van Tesla, en dat mag niet. Over eventuele straffen voor Volkswagen is nog niets bekend. Eerst moet uit het onderzoek blijken of het grapje door de beugel kan, of niet.

Reacties

  • Tsja heeft op 30 april 2021 geschreven:

    We zeggen altijd dat Duitsers geen humor hebben, maar die Amerikanen doen ook hun best…

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)