De oprichter van Luminar – de leverancier van de lidar-sensor op de nieuwe Volvo EX90 – denkt dat de ‘Full Self-Driving’-technologie van concurrent Tesla niet de oplossing is voor autonoom rijden. Austin Russell zegt dat de claims van Musk over zijn techniek om Tesla’s zelf te laten rijden zelfs ‘nergens op slaan’.

Auto Pilot en Full Self-Driving van Tesla werken via verschillende camera’s die op een bepaalde manier gepositioneerd zijn rondom het voertuig. Samen houden die camera’s de omgeving in de gaten. Elon Musk zei hierover dat hij ‘geschokt’ zou zijn als dat systeem niet ‘veiliger dan een mens’ zou zijn aan het einde van 2022.

Geassisteerd rijden

Austin Russell noemt Tesla zelfs een van de bedrijven die ‘belachelijk te veel beloven’ op het gebied van autonoom rijden. ‘Luister, [ Musk heeft red.] een geweldig autobedrijf opgericht, een geweldig EV-bedrijf. Het probleem is dat hij de geloofwaardigheid van zijn bedrijf op het spel zet met dingen die totaal nergens op slaan als je het hebt over geassisteerd, autonoom rijden’, zegt Russell.

De Luminar-baas vervolgt: ‘Het fundamentele systeem dat hij gemaakt heeft, is prima als een rij-assistent’. Er zit een maar aan, volgens Russell: ‘Het enige probleem dat ik heb gehad, is dat ze het “Full Self-Driving” noemen, wat het absoluut niet is. Het heeft ook geen duidelijk of geloofwaardig pad om daar te komen’.

‘Sexy nieuwe toepassing’

Inderdaad, Russell steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. Volgens hem is lidar (een systeem dat de omgeving scant met laserpulsen) een essentieel onderdeel van een echt autonome auto. Op alleen camera’s van Tesla’s Full Self-Driving techniek kun je niet vertrouwen wanneer je obstakels of andere gevaren op de weg wilt detecteren.

‘Het gaat niet eens alleen over autonoom rijden in de traditionele vorm, het gaat over veiligheid. Daar komt het allemaal terug. Dat is waar échte klanten waarde aan hechten. Het gaat niet alleen om een sexy nieuwe toepassing die je willekeurig een naam geeft, het gaat om het redden van levens’, zegt Russell, die uiteraard niet volledig objectief zal zijn.

Reacties

  • Jan Willem heeft op 15 november 2022 geschreven:

    Om eerlijk te zijn heeft Musk sowieso geen geloofwaardigheid meer met al zijn claims. Koersmanipulatie en winst voor de eigen portemonnee is het enige wat telt voor die man.

    Reageer
  • Deadly at any speed heeft op 15 november 2022 geschreven:

    Daarom zijn er al honderden (!) mensen overleden in Tesla’s en nog nooit (!) iemand met een XC90.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)