Kun je beter goed jatten dan slecht bedenken? Wanneer je wordt gepakt, maakt het niet meer uit hoe goed je hebt gestolen. Daar komt het Formule E-team van DS en Penske op pijnlijke wijze achter. Het raceteam dacht op een slinkse manier data van de concurrentie te jatten, maar werd gepakt en mag nu op de blaren zitten.

Het raceteam had tijdens de ePrix in Portland van afgelopen weekend een RFID-scanner bij de ingang van de pitsstraat geïnstalleerd. Met deze scanner kon het team de sensor in de banden van de concurrenten uitlezen. Die sensor (met een RFID-chip) zit er zodat bandenleverancier Hankook gemakkelijk live data kan ophalen. Het raceteam had op deze manier toegang tot informatie zoals de bandentemperatuur en bandendruk van alle auto’s op de baan.

Op zaterdag werd het team gesnapt door de FIA. De stewards laten aan The Verge weten dat het illegaal is om apparaten te installeren in de pitsstraat. Daarnaast had het team een oneerlijk voordeel dankzij de data. Aan de hand van deze data kan het team de auto beter afstellen dan andere teams. DS Penske krijgt daarom een boete van 25.000 euro. Daarnaast moesten de coureurs, Stoffel Vandoorne en Jean-Éric Vergne, tijdens de tweede race vanuit de pitstraat starten.

Vandoorne is zich van geen kwaad bewust

Na de race zegt Stoffel Vandoorne tegenover Motorsport.com dat het anders is gelopen dan zoals het nu beschreven wordt: ‘Mensen beweerden dat we de data van andere teams stalen. Dat is niet wat we deden. We probeerden alleen te zien welke set banden de rest gebruikte, wat je ook met een normale camera kan doen.’ Misschien dat dat de oplossing is: een normale camera gebruiken. Of je ogen.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie