Slechte auto’s bestaan niet meer, wordt vaak gesteld. Onzin, zeggen wij. Nee, er zijn inderdaad geen auto’s meer die na twee jaar in een roestige hoop uit elkaar vallen, of die in brand vliegen als je tijdens het inparkeren een Amsterdammertje aantikt. Maar onze definitie van ‘een slechte auto’ is met die ontwikkeling meebewogen. Zo vinden we het behoorlijk slecht als mensen van een niet eens zo buiten­sporige lengte geen goede zitpositie achter het stuur kunnen vinden. Of als een merk tegen beter weten in materialen in een interieur gebruikt waar je in 2002 al lastig mee aan kon komen. Als schermen basisfuncties van knoppen overnemen en daarmee de interactie alleen maar wordt bemoeilijkt. Of als remmen duidelijk niet zijn berekend op het gewicht van een auto en het al na een bescheiden bergpasje een beetje te warm beginnen te krijgen. Ja, allemaal je reinste first-world problems – maar in de context van hoe het anno 2019 óók kan, valt dit soort zaken ons nog vaak genoeg op. Wat prettig is, want het geeft je houvast om een auto duidelijk af te zetten tegen zijn meer of minder geslaagde concurrenten. Behalve natuurlijk wanneer je het hebt over twaalfcilinder-coupés met prijskaartjes van rond de drie euroton. Dan begeef je je in de buitencategorie: de auto’s die zulke misstapjes niet mogen of kunnen maken. De Mercedes S-klasse is ook in z’n ‘basisversie’ al een van de indrukwekkendste menselijke creaties; laat staan dat hij in deze uitzinnige, begeerlijke AMG-uitdossing iets te wensen overlaat. En de Bentley – tja, dat is een Bentley.

Wat betekent dat?

Zes jaar geleden struinden we door de fabriek van het Britse merk en viel ons de rust en de aandacht op waarmee er werd gewerkt. Alles bewoog bedeesd, iedereen was geconcentreerd bezig met zijn of haar nobele taak. Bentley bouwde op dat moment dan ook slechts 41 Continentals en zeven Mulsannes per dag. Haast was er niet, een streven naar perfectie des te meer. We belanden automatisch in dezelfde staat van ontspanning wanneer we in de nieuwste Bentley Continental GT stappen. De zit is diep, het dashboard en de deurpanelen hoog. Je wordt letterlijk omkapseld door leer en hout, geaccentueerd met een strip sfeerverlichting die in een boog van links naar rechts door je blikveld vloeit. Aan de passagierskant gebeurt hetzelfde, waardoor er optisch twee luxecompartimenten worden gecreëerd. Ertussenin zit een navigatiescherm dat zichzelf achter een houten paneel met analoge metertjes kan verbergen, zoals je vast al eens op YouTube hebt gezien. Dit is geen omgeving waarin je plaatsneemt in een joggingbroek en slippers. Hierin reis je op stand.

Is dat bij de Mercedes-AMG S 65 Coupé ook het geval?

In de AMG is het anders. Vooral in deze extra duistere versie, die vriend van TopGear Thijs Timmermans ons beschikbaar stelde. Dit interieur wil zijn inzittenden niet zozeer omarmen en verwarmen; het wil ze vooral zalven en kalmeren. Rustige, moderne vormen zorgen voor een ambiance waarin je het uren uit kunt houden. De stoelen ogen goed doorvoed en bewegen zich een slag in de rondte om je te masseren of je in bochten op je plek te houden. Alles laat zich bedienen met een luchtige, vanzelfsprekende kwaliteit.
De AMG S 65 is een eigenaardige auto. Eigenlijk zou ie allang niet meer moeten bestaan. Immers, de achtcilinder S 63 is sneller – dankzij bijna evenveel vermogen in combinatie met vierwielaandrijving en een nieuwe AMG-transmissie met negen versnellingen. De S 65, die véél prijziger is, moet het met enkel z’n achterwielen en zeven trappen doen. Toch blijft Mercedes dit voorbijgestreefde vlaggenschip bouwen – omdat er nu eenmaal mensen op de wereld zijn, vooral in minder kneuterige gebieden dan het onze, die eisen dat hun S-klasse een twaalfcilinder heeft. De grootste, de duurste, niet de beste: dat is deze S 65. Gemankeerd als een hoofdrolspeler in een goed boek. Maar zijn motor, de in jaren nauwelijks gewijzigde 6,0-liter biturbo V12, is een delicatesse.

Is de Bentley Continental GT ook meer van hetzelfde?

Die is geheel nieuw: hij staat op hetzelfde platform als de huidige Porsche Panamera en dankt daaraan onder meer een fractioneel lager gewicht dan dat van zijn voorganger, een stijvere constructie, voorwielen die 13 centimeter verder naar voren staan en een 48-volt elektrisch systeem om zijn luchtgeveerde onderstel sneller en effectiever te bedienen. Hij wil weelderig zijn zonder het sportieve palmares van zijn merk uit het oog te verliezen. Dit schemert door in zijn gedrag: hij stuurt gewillig, doet verwoede en vaak geslaagde pogingen om zijn gewicht af te schudden. En zijn W12-motor, een doorontwikkeling van een beproefd concept en hier gekoppeld aan een nieuwe achttraps DCT-automaat, maakt hem onwaarschijnlijk snel. Dat hij onze gebruikelijke kwartmijlsprint op het start/finishgedeelte van ­Circuit Zandvoort met gemak zal winnen van de AMG, staat buiten kijf. Hij moet 100 Nm aan koppel inleveren ten opzichte van de S 65, maar met zijn vierwielaandrijving zal hij keer op keer feilloos op gang komen, waar de Duitser tot aan snelwegsnelheden met zijn eigen macht zal worstelen. Je ziet het al aan de door de merken opgegeven 0-naar-100-tijden: 3,7 tegen 4,1 seconden. Wat niet wil zeggen dat we niet graag een paar keer de proef op de som nemen om onze vermoedens te bevestigen.

Wat valt er op tijdens de dragraces?

De Bentley heeft een launch control-functie, maar omdat de Mercedes die niet heeft, besluiten we ook de Brit au naturel op gang te brengen. Het maakt niets uit: de Continental laat z’n koppeling kalmpjes opkomen en schiet daarna af met minimaal drama, om de AMG genadeloos achter te laten en zichzelf naar een eindsnelheid van 204 km/u te denderen in een respectabele tijd van 12,03 seconden.
Voor de goede orde en de videobeelden doen we de kwartmijl drie keer. In de Mercedes gaat het elke keer anders. Na de volledig mislukte eerste run waarbij we, domkopjes, probeerden te vertrekken in de eerste versnelling, klikken we ’m handmatig in z’n twee met het ESP in de Sport Handling-modus, zodat het vermogen bij wielspin niet meteen wordt afgekapt. Ook zetten we het onderstel in de zachtste stand voor een gecontroleerde gewichtsverplaatsing en daardoor hopelijk meer tractie. Alsnog zijn we de eerste 100 meter in gevecht. Het brede rubber en het steenkoude asfalt krijgen maar lastig vat op elkaar. Voelen, doseren, recht houden, luisteren, voelen, doseren – en als je dan eindelijk grip hebt vooral niet meteen vol gas geven, of de wielen slaan meteen weer door.

Deze twee auto’s zijn dus amper te vergelijken?

Zo anders als ze zijn in opzet en styling, zo ontzéttend anders zijn ze in deze situatie. Als snelheid saai kan zijn, is de Bentley slaapverwekkend. Als snelheid gevaarlijk is, is de AMG levensbedreigend. Maar eenmaal op gang zijn de verschillen bijzonder klein. De Bentley loopt ondanks zijn efficiëntere start nauwelijks nog uit; de Mercedes gaat na 12,86 seconden met een snelheid van 201 km/u over de finish.
Behalve eindeloze drift- en burn-outcapaciteiten heeft de Mercedes-AMG S 65 Coupé nog een onderscheidend element: zijn geluid. Dat is niet van deze wereld. Druk voor het eerst op de startknop en je zou bijna begrijpen waarom mensen zomaar een tonnetje voor vier extra cilinders willen neerleggen. Zijn toon, timbre en loop zijn volstrekt uniek en nadrukkelijk AMG: luid en diep gorgelend, vrijuit brabbelend, niet gehinderd door z’n turbo’s. Stationair klinkt hij heerlijk, onder belasting hemels. In de stand Sport+ wordt hij volvet en sappig. Heel anders dan de W12 van de Bentley, die imposant roffelt en genoeg volume heeft, maar bij tijd en wijle een beetje vlak klinkt.

Heeft de S 65 nog meer sterke punten?

Een ander pluspunt van de Mercedes is z’n zeventraps transmissie met ‘ouderwetse’ koppelomvormer. Toen we vanochtend met de Bentley in een voortkruipende file aansloten, ergerden we ons meer dan eens aan het hakkelige gedrag van z’n dubbelkoppeltransmissie. Bij een kwartmijlsprint is het de superieure technologie, maar geef ons voor de dagelijkse kilometers liever de rust en volmaakte souplesse van AMG’s Speedshift TCT.
Eigenlijk is dit tekenend voor de verschillen tussen de Bentley en de Mercedes. De Continental doet chic met z’n chroom, romig leer en gelakt hout, maar je voelt z’n onderhuidse sportiviteit in z’n manier van doen. En de S 65 mag nog zo vol met koolstofvezel accenten zitten, als het erop aankomt, houdt hij vooral van simpele, grote stappen nemen. Hij heeft in z’n rijgedrag niet het atletische van de Bentley, zelfs al helt z’n carrosserie actief mee in de bochten; dat is meer voor jouw comfort dan voor zijn dynamiek. De S is een grote snelle coupé, terwijl de GT een grote snelle coupé is die stiekem best een sportauto had willen zijn.

Is de Continental daardoor een betere auto?

Het lijkt misschien alsof we de Mercedes afwijzen, maar niets is minder waar. Wat we al zeiden: aan deze kant van het spectrum bestaan geen slechte auto’s. Deze twee zijn zo verschillend dat je je keuze waarschijnlijk al had gemaakt toen je ze op de openingsfoto van dit verhaal zag staan. Welke wij mee naar huis zouden nemen? Toch de AMG. Niet omdat ie een meer geslaagd geheel is – dat is de Bentley, zonder meer. Maar omdat ie wars van logica en op een onderhoudende manier een beetje raar is. Precies wat je zelf ook moet zijn om een enorme amper-vierzits ultra-coupé van drieënhalve ton te willen rijden. Met dank aan Circuit Zandvoort, Thijs Timmermans en Bentley Motors Nederland. Bekijk hier de dragrace tussen de Bentley Continental GT en de Mercedes-AMG S65 Coupé

Specificaties Bentley Continental GT W12


Motor
5.950 cc
W12 biturbo
635 pk @ 5.000 tpm
900 Nm @ 1.350 tpm

Aandrijving
vier wielen
8v automaat

Prestaties
0-100 km/u in 3,7 s
top 333 km/u

Verbruik (gemiddeld)
12,2 l/100 km
278 g/km CO2
G Label

Afmetingen
4.850 x 1.966 x 1.405 mm (l x b x h)
2.851 mm (wielbasis)
2.144 kg
90 l (benzine)
358 l (bagage)

Prijzen
€ 289.611 (NL)
€ 204.853 (B)

Specificaties Mercedes-AMG S 65 Coupé


Motor
5.980 cc
V12 biturbo
630 pk @ 4.800 tpm
1.000 Nm @ 2.300 tpm

Aandrijving
achterwielen
7v automaat

Prestaties
0-100 km/u in 4,1 s
top 250 km/u

Verbruik (gemiddeld)
14,2 l/100 km
279 g/km CO2
G Label

Afmetingen
5.051 x 1.899 x 1.414 mm (l x b x h)
2.945 mm (wielbasis)
2.085 kg
80 l (benzine)
400 l (bagage)

Prijzen
€ 343.846 (NL)
€ 255.552 (B)

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)