Mocht het je op de weg nog niet zijn opgevallen: Hyundai is definitief klaar met mainstream-design en keilt nu met elk nieuw geïntroduceerde model een ontwerp richting je oogbollen dat in een sciencefiction-stripboek niet zou misstaan. Voor deze Kona hebben ze hun inspiratie duidelijk bij RoboCop opgedaan, maar of ie bij confrontaties met slechteriken net zo taai is, valt te bezien.

Z’n bollige voor- en achterkant worden afgewisseld met scherp getekende flanken, wat op papier niet zou moeten werken en dat toch doet. Het zal niet iedereens smaak zijn, maar laten we het erop houden dat het een intrigerend ding is om naar te kijken.

De nieuwe Kona is er als hybride en EV

De vorige Kona was een hitje en deze grijpt van alles aan om dat succes voort te zetten. Hij is uiteraard groter, efficiënter en beter uitgerust. Je kunt de Hyundai Kona als mild-hybride kopen (een 1.2 T-GDi met een 48-volt hulpje), als de Electric die we onlangs testten, of als deze Hybrid. Die combineert een elektro-motor met een 1.6 benzinemotor voor een totaalvermogen van 141 pk, en in onze snikhete testperiode halen we er zonder moeite een gemiddeld verbruik van 5,2 l/100 km mee.

Dat komt doordat ie, ook bij hogere snelheden, opvallend vaak op enkel z’n elektrokracht vertrouwt; ondanks dat ie maar een minuscuul 1,56-kWh accuutje heeft. Dat zo leeg is, maar ook zo weer is bijgeladen. Alweer wordt bevestigd dat een uitgekiende stekkerloze hybride zomaar eens een ideaal compromis kan zijn. Wat niet wil zeggen dat de Kona Hybrid een perfecte aandrijflijn heeft.

Rijdend komen we problemen tegen in de Hyundai Kona Hybrid

De elektroassistentie is prettig, maar pas in de Sport-stand is de viercilinder een beetje alert; normaliter hebben hij en de zestraps DCT-automaat regelmatig een eeuwigheid nodig om op een gedecideerde voetbeweging te reageren. Het maakt de Kona lijzig en weinig scherp, wat dan wel weer netjes aansluit bij z’n wat weke onderstel. Het stuur zit voor ons ook een beetje ver weg, dus een erg actieve rijhouding kunnen we niet aannemen. De dynamiekgoeroes van de N-afdeling zijn hier ver van weggebleven, zoveel is duidelijk.

Maar daarmee is ons gal gespuwd; de Kona is een plezier om mee onderweg te zijn. Zijn interieur oogt als een stereotoren van vroeger en is heerlijk licht en luchtig opgezet, met plek zat voor vier volwassenen. Afwerking en materiaalgebruik zijn goed voor elkaar en Hyundai’s infotainmentsysteem valt ook hier weer op door zijn helderheid, logica en eenvoud.

De Kona geeft vanbinnen het goede voorbeeld

Hyundai Kona Hybrid Premium Sky interieur dashboard

Eigenlijk geldt dat voor de gehele insteek van de Kona. Een praktische hoeveelheid fysieke knoppen, een korte weg naar het uitschakelen van de EU-verplichte waarschuwingspiepjes, stuurhulp die je ook los van de cruisecontrol kunt inschakelen – allemaal zaken waarvan je je afvraagt waarom andere merken het moeilijker maken dan het kennelijk hoeft te zijn.

De navi speelt goed in op het verkeer en geeft bij trajectcontroles je gemiddelde snelheid aan. De functie van de flippers achter het stuur varieert: in de Eco-modus stel je er de regeneratie mee in, in Sport kun je schakelen. Zo simpel, zo slim.

Wat kost deze hybride Hyundai?

Onze testauto is een Hyundai Kona Hybrid Premium Sky met alles erop, tot stoelventilatie aan toe. Daar hangt een prijskaartje aan dat niet heel grappig meer is, maar de standaard al goed uitgeruste Kona Hybrid begint bij 34k (32 in België) en de mild-hybride bij 30k (28 in België). Dat is keurig in lijn met andere crossovers van dit formaat. Maar waar die ook heus weleens een spijker op z’n kop slaan, heeft deze Kona er in één klap meerdere te pakken.

Specificaties van de Hyundai Kona Hybrid Premium Sky (2024)


Motor
1.580 cc
viercilinder hybride
141 pk @ 5.600 tpm
265 Nm @ 4.000 tpm
Aandrijving
voorwielen
6v automaat
Prestaties
0-100 km/u in 10,9 s
top 165 km/u
Verbruik (gemiddeld)
4,8 l/100 km
107 g/km CO2 A label
Afmetingen
4.350 x 1.825 x
1.585 mm (l x b x h)
2.660 mm (wielbasis)
1.510 kg
38 l (benzine)
407 / 1.300 l (bagage)
Prijzen
€ 41.195 (NL)
€ 37.749 (B) – Shine

Reacties

  • Martin heeft op 11 april 2024 geschreven:

    Ik heb ook de kona hybrid ben tot nu tevreden over .rijden is prettig de geluidjes zijn niet storend vind ik als je te hard rijdt dan geeft die een ping maar een verbaal kost meer groetjes van mij

    Reageer
  • j.a.v.d.Sluijs heeft op 12 maart 2024 geschreven:

    Ik heb mijn vierde Kona dik tevreden over dit Merk!
    Mensen verschillen en smaken verschillen.
    Wat altijd blijft is jaloezie!

    Reageer
  • Dominique heeft op 4 maart 2024 geschreven:

    Reeds 6 maanden kona hybrid 141pk gereden zonder problemen, tevreden met de aankoop, ruime wagen.

    Reageer
  • Conclusie heeft op 3 maart 2024 geschreven:

    Het is de Opel Kadett van 2024. Niet mooi, nergens echt goed in, maar ook niet slecht en de buurman heeft er ook een dus het is een geaccepteerde keuze.

    • Leo heeft op 4 maart 2024 geschreven:

      Prima ruime auto die soepel schakelt en als hybrid zuinig rijdt. Nu na 11.000 kilometer 1 op 21.2. Bevalt prima

      Reageer
    Reageer
  • Alladien heeft op 3 maart 2024 geschreven:

    Ik hebt ook een kona 2 weken gereden .met storing 5 weken al bij de dealer. Onderdeel is besteld..niet zo blij…

    Reageer
  • Martin heeft op 3 maart 2024 geschreven:

    Ik heb ook de kona hybride ben daar mee zeer tevreden over .

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)