Voor de derde training van het GP-weekend wordt bekend dat Pierre Gasly in 2023 bij Alpine rijdt. Direct erna maakt Alpha Tauri bekend dat de Nederlander Nyck de Vries het zitje van Gasly overneemt. Terug naar de training waar de coureurs en teams voor het eerst dit weekend kunnen rijden zonder regenbanden.

Vanaf het moment dat het startschot is gelost, schieten de coureurs uit hun pitboxen. De F1-teams zullen in deze sessie erachter willen komen hoe de auto’s het doen op het droog. De voorspelling is namelijk dat het vandaag droog blijft waardoor we straks ook gaan kwalificeren op de slicks. Zondag kan het echter gaan regenen. Hierdoor willen team en coureur een goede balans vinden tussen een setup voor een droge en natte baan.

Lange afstanden

Na de eerste runs heeft Max Verstappen de snelste tijd. Toch doen de tijden er nu nog minder toe dan ze al doen in de trainingen. Alle twintig coureurs doen long runs om naast het gripniveau ook een indicatie te krijgen van de bandenslijtage. Met zoveel auto’s op de baan is een ontmoeting tussen de coureurs onvermijdelijk.

Met name in de laatste chicane, de Casio Triangle, moet men goed opletten voor langzaam rijdende auto’s. Zo komt Tsunoda er Fernando Alonso tegen. Even later komt Max Verstappen er op volle snelheid aan terwijl Carlos Sainz zijn Ferrari er langzaam laat rollen in het midden van de weg. Verstappen komt er ongeschonden langs, maar laat zijn ongenoegen wel even horen over de radio.

Winderig Suzuka

Er blijkt een flink windje te staan op Suzuka. Na Hamilton, meldt ook Nicholas Latifi dat het hard waait. ‘Dit is de sterkste wind die ik dit seizoen heb meegemaakt’. Wellicht dat dit gisteren ook een rol speelde tijdens zijn verkeerde afslag in VT2. De wind zorgt er ook voor dat er auto’s in de laatste chicane doorschieten. Er staat geen dure prijs op het doorschieten omdat er naast de chicane kunstgras ligt.

Aan het einde van de sessie doen de Red Bulls wat rondjes op nieuwe zachte banden als voorbereiding op de kwalificatie. Verstappen rijdt hierdoor de snelste tijd voor beide Ferrari’s. Sainz is maar 0,015 seconde sneller dan zijn teamgenoot. Alonso sluit aan als vierde voor Checo Pérez.

3e vrije training van de GP van Japan 2022

  1. Max Verstappen
  2. Carlos Sainz
  3. Charles Leclerc
  4. Fernando Alonso
  5. Sergio Pérez

Hoe laat begint F1 op Suzuka?

Zaterdag
Kwalificatie: 08:00 uur – 09:00 uur

Zondag
Race: 07:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie