Bij de FIA zijn ze ook niet op hun achterhoofd gevallen. En als dat wel zo is, hadden ze vast een goedgekeurde helm op. Ook de federatie herinnert zich de crash tussen Senna en Prost uit 1990 nog. Bovendien hebben ze heel goed door hoe doortrapt de coureurs zijn. Daarom geven ze een indirecte waarschuwing af: als je expres crasht, pakken we punten af. Het is niet lastig om de beoogde ontvanger van de boodschap in te vullen. De FIA waarschuwt normaal niet zo expliciet.

Zoals je inmiddels weet, kan Max Verstappen zondag kampioen worden door Hamilton van de baan te rossen. Als hij zelf ook in de grindbak belandt, maakt dat niet uit. Dan is hij kampioen. De raceleiding publiceert vandaag de notities voor het evenement – zoals ze dat elke week doen – en stipt daarbij nog even het sportieve reglement aan van de F1. Daarin staat vermeld dat het volgende verboden is: ‘Elke inbreuk op de beginselen van eerlijkheid in competitie, onsportief gedrag of een poging om het resultaat van een wedstrijd te beïnvloeden op een manier die in strijd is met de sportethiek.’

FIA waarschuwt: ‘We kunnen punten aftrekken bij een crash’

Daarbij maken ze ook duidelijk welke straffen tegenover onsportief gedrag staan. ‘Voor alle FIA-kampioenschappen kunnen de stewards ook beslissen om de volgende straffen op te leggen: schorsing voor één of meer competities en het intrekking van punten voor het kampioenschap’, meldt het sportorgaan. Overigens is er voor dit reglement nog wel een loophole in de vorm van het zusterteam Scuderia AlphaTauri. Als zij puntenaftrek krijgen, heeft Red Bull daar geen last van.

Het bekendste voorbeeld is de crash tussen Schumacher en Villeneuve in 1997. Op de beelden was niet te missen dat Schumacher – hoewel hij het zelf eerst bij hoog en laag ontkende – een tik uitdeelt. Schumacher had zichzelf ermee te pakken: Villeneuve kon doorrijden terwijl Schumacher in de grindbak belandde. Als straf werden de punten van Schumacher afgepakt. Anders zou hij tweede zijn geworden.

Of gaat Bottas het doen?

We achten de kans vrij klein, maar wellicht zit er nog wat wrok bij Bottas. Hij moet volgend jaar immers zijn stoeltje inleveren en vertrekken naar Alfa Romeo. Het zou voor de toekomst niet slim zijn om zijn eigen ruiten in te gooien, maar wie weet zit er nog een laatste middelvinger in het verschiet voor zijn oude werkgever. Door zichzelf en Hamilton van de baan te rijden, zou Bottas zowel het rijders- als het constructeurskampioenschap aan Red Bull kunnen geven.

Advertentie

Reacties

 • Meo heeft op 9 december 2021 geschreven:

  Uit elende weten ze echt geen onderwerp meer te verzinnen om de wedstrijd je jinxen. Schrijf toch aub nuttige dingen of anders niets meer tot de wedstrijd voorbij is :’-(

  Reageer
 • Bob heeft op 9 december 2021 geschreven:

  Dat hadden ze op Silverstone moeten doen!!!

  • Twan Jorissen heeft op 9 december 2021 geschreven:

   Precies! Stelletje nitwits…maar kom niet aan een uitgebreid feestende hamilton

   • Kevin van der Spaak heeft op 15 december 2021 geschreven:

    Wat ben jij een simpele ziel ben jij zeg

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Clee Torrez heeft op 9 december 2021 geschreven:

  Zo dekt FIA zichzelf steeds verder in om verantwoord Max zijn kampioenschap te ontnemen

  Reageer
 • pjotr heeft op 9 december 2021 geschreven:

  waar gaat dit over ??

  Reageer
 • thebeast4000 heeft op 9 december 2021 geschreven:

  ik ga er toch van uit dat dit sarcastisch bedoeld is?

  Reageer
 • Kevin heeft op 9 december 2021 geschreven:

  Onsportief gedrag zoals Bottas langzaam ging rijden bij de dubbele pitstop

  Reageer
 • Petje heeft op 9 december 2021 geschreven:

  Net of Hamilton zo’n lieverdje is de gluiperd. Kijk maar eens op internet wat hij met zijn vorige belagers gedaan heeft.

  Reageer
 • Als we zo beginnen... heeft op 9 december 2021 geschreven:

  Kunnen de 25 punten van Hamilton uit Silverstone dan ook nog afgepakt worden?

  • Japppie heeft op 9 december 2021 geschreven:

   Nee want daar deed Hammie niks fout

   • Charles heeft op 9 december 2021 geschreven:

    Sarcasme hoop ik toch…

    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie