Bij de GP van Japan bewees Max Verstappen dat de vierde plaats in Singapore een negatieve uitschieter was. De Nederlandse Red Bull-coureur had het even lastig bij de start, maar was daarna aan de horizon verdwenen. Door zijn overwinning haalde Red Bull het constructeurskampioenschap binnen in Japan. Dit weekend kan ook het kampioenschap voor coureurs beslist worden.

Hoe anders zag de F1 eruit toen ze voor de laatste keer in Qatar kwamen. Hamilton en Verstappen zaten toen nog midden in een titanenstrijd om het kampioenschap. Uiteindelijk won Hamilton, Verstappen werd tweede en Alonso pakte voor Alpine P3 door een lekke band van Bottas – die reed toen nog voor Mercedes. Dat de F1 hier vorig jaar niet gereden heeft, brengt nieuwe obstakels voor de teams.

Wat moet ik weten over de GP van Qatar 2023?

Toen we in 2021 op het Losail International Circuit reden, gebruikte de F1 nog de vorige generatie auto’s. De teams hebben dus geen data over hoe de auto’s reageren op de baan. Daarnaast is het complete circuit opnieuw geasfalteerd en zijn er wat kerbstenen aangepast. En dan houdt de F1 ook nog eens een sprintweekend in Qatar. Daardoor is er maar één vrije training voor de kwalificatie.

Lay-out Qatar Losail International Circuit 2023

Ondanks de aanpassingen heeft het circuit nog steeds hetzelfde karakter. Een rondje in Qatar is voor je gevoel zo gepiept. Je kunt de baan vergelijken met Silverstone of Suzuka en door de snelheid waarmee de bochten elkaar opvolgen, krijgen de banden het zwaar. Daarom neemt Pirelli de hardste drie bandensoorten mee. Die slijten het minst snel.

Voor wie staat er veel op het spel?

Verwacht soortgelijke prestaties als de afgelopen race, dus Verstappen is veruit de snelste en McLaren komt daar achter. Achter Norris en Piastri zal het weer spannend zijn tussen Ferrari en Mercedes. Die teams strijden nog steeds om de tweede plaats bij de constructeurs. Mercedes heeft 305 punten, Ferrari 285.

Verder klimmen de McLaren-coureurs per week op. Norris staat nu zevende met 115 punten, wat net zoveel is als Russell. Voor Norris staat Leclerc op 135, Sainz op 150 en Alonso op 174 punten. Hamilton en Pérez lijken met 190 en 223 punten te ver weg.

Wat zegt Max Verstappen?

Verstappen kijkt ernaar uit om weer te rijden in Qatar. ‘Het is een circuit met veel snelle bochten en vloeiende combinaties, het is een coole baan met best wel veel grip, dus leuk om te rijden. Je kan mooi de bochten aanvallen en wat denk ik ook belangrijk is, is de hoeveelheid grip. Het leukste deel van het circuit zijn de snelle bochten twaalf, dertien en veertien’, zegt hij op Verstappen.com.

Hoe is het weer op het Losail International Circuit in Qatar?

Zoals je misschien al verwacht, is er 0,0 procent kans op regen in Doha. De coureurs en banden kunnen wel last gaan hebben van de temperatuur. Gemiddeld is het tussen 34 en 42 graden Celsius op het Losail International Circuit. Daarom worden de sessies ook in avonduren verreden. Er staat wel een matig windje waardoor er zand op de baan kan komen.

Hoe laat begint F1 in Qatar?

Vrijdag
1e vrije training: 15:30 uur – 16:30 uur
Kwalificatie: 19:00 uur – 20:00 uur

Zaterdag
Sprint Shootout: 15:00 uur – 15:44 uur
Sprintrace: 19:30 uur – 20:30 uur

Zondag
Race: 19:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)