Max Verstappen maakt er niet bepaald een spannend seizoen van. Zijn team won iedere race (dertien door Verstappen, twee door Pérez) behalve de GP van Singapore. Na de Japanse GP kan Red Bull Racing niet meer ingehaald worden. Datzelfde kan gelden voor Verstappen in het coureurskampioenschap. Dit is hoe Max Verstappen kampioen kan worden in 2023 bij de GP van Qatar.

De dichtstbijzijnde uitdager voor Verstappen is nog altijd teamgenoot Sergio Pérez. De Mexicaanse coureur kon in de beginfase van het seizoen nog aardig meedraaien, maar na een aantal desastreuze kwalificaties en tegenvallende raceprestaties ligt Pérez ver achter. Gemiddeld scoort Pérez 13,9 punten per weekend terwijl Verstappen op een gemiddelde staat van precies 25 punten.

Zo wordt Max Verstappen kampioen in Qatar

Het zou voor het eerst in de geschiedenis van de F1 kunnen voorkomen dat een coureur kampioen wordt op een zaterdag. Het raceweekend in Qatar heeft namelijk een sprintrace op het programma. In die sprintrace krijgt de winnaar acht punten, P2 zeven punten enzovoorts tot de achtste plaats. Er wordt geen extra punt uitgereikt voor de snelste raceronde tijdens de sprintrace.

Intussen staat Verstappen na zestien races op 400 punten. Pérez blijft steken op 223 punten. Het verschil is dus 177 punten. Na de sprintrace in Qatar zijn er maximaal 172 punten te winnen. Pérez mag dus nog vijf punten inlopen. Als Pérez de sprintrace wint, moet Verstappen minstens de zesde plaats halen om het kampioenschap veilig te stellen. In de huidige vorm van zowel Verstappen als Pérez lijkt dit een abc’tje. Haalt Pérez het podium niet? Dan maakt het niet uit hoeveel punten Verstappen scoort.

Scenario’s waarbij Verstappen wereldkampioen wordt bij sprintrace

Scenario PérezScenario Verstappen
WinstP6 of hoger
P2P7 of hoger
P3P8 of hoger
P4 of lagerResultaat Verstappen irrelevant

Mocht het lukken om tijdens de sprintrace kampioen te worden, dan evenaart Verstappen het record voor de meeste races te gaan nadat het kampioenschap beslist is. Het record staat nu op naam van Michael Schumacher die in 2002 ook het kampioenschap zes races voor het eind bezegelde.

Verstappen kampioen tijdens de hoofdrace in Qatar

Lukt het Verstappen op wonderbaarlijke wijze niet om tijdens de sprintrace kampioen te worden, dan is er nog altijd de race op zondag om orde op zaken te stellen. Het zal afhangen van het resultaat van de sprintrace wat Verstappen moet doen om kampioen te worden. Mocht je nu naar de GP van Qatar kijken en terugkomen bij dit bericht: hieronder vind je het overzicht van het aantal punten dat coureurs verdienen bij een hoofdrace. Let wel: er is hier wél een extra punt voor de snelste raceronde.

  1. 25 punten
  2. 18 punten
  3. 15 punten
  4. 12 punten
  5. 10 punten
  6. 8 punten
  7. 6 punten
  8. 4 punten
  9. 2 punten
  10. 1 punt

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)