Je hoeft heus geen medelijden te hebben met Red Bull. De productiekosten van een blikje Red Bull liggen onder de 10 cent en je weet voor hoeveel de blikjes anti-slaaptekort over de toonbanken gaan. Het probleem is echter dat Red Bull Racing, net als alle andere F1-teams dit jaar, een strikt budget hebben. Ze mogen dit jaar niet meer dan 145 miljoen dollar spenderen. Deze regels zijn opgelegd om de pijn van coronajaar 2020 te verzachten en het eerlijker te maken voor alle teams.

Kosten crash Max Verstappen op Silverstone

Nu is 145 miljoen dollar nog altijd een gigantische stapel briefjes, maar een F1-team kost bakken met geld. Vorig jaar gaf het team (veel) meer dan 400 miljoen dollar uit, bijvoorbeeld. Ze zitten dus al redelijk op een strak budget voor hun doen. Een crash waarbij een auto bijna volledig wordt afgeschreven, is daarom geen fijne gebeurtenis. Adviseur Helmut Marko vertelt aan RTL dat de kosten van de crash op zondag zo’n 750.000 dollar zijn. Ook zegt hij dat Red Bull een advocaat in de arm neemt om te onderzoeken of Hamilton voor een race geschorst kan worden.

Het goede nieuws

Technisch directeur van Honda Racing Toyoharu Tanabe kan gelukkig wat goed nieuws delen. Hij vermoedt dat de motor nog te redden is. De V6 gaat nu naar Honda Racing Development in Sakura voor een grondige inspectie. Dat is fijn voor de budgetten, maar ook voor eventuele penalty’s. Teams mogen dit jaar per auto maar drie motoren gebruiken en Max zit al aan zijn tweede motor. Als de motor nu vervangen moet worden, moet Verstappen het eigenlijk uitzingen met de nieuwe motor tot het einde van dit seizoen om gridstraffen te voorkomen.

Een advocaat

Overigens laat Red Bull het er niet bij zitten. Volgens RacingNews365 neemt Red Bull een advocaat in de arm om verdere stappen tegen Mercedes of Hamilton te onderzoeken. ‘Hij moet nagaan wat er in zo’n situatie gedaan kan worden binnen het kader van de sportwet’, zegt Helmut Marko. Hij meent dat een schorsing geheel terecht zou zijn.

World Destructor’s Championship

Na elke race zet Reddit-gebruiker Basspro24chevy de totale kosten van alle schades op een rijtje. Aan de hand van deze kosten maakt hij een ranglijst die hij het ‘World Destructor’s Championship‘ noemt. Na de race in Engeland loopt Max Verstappen voorop als het gaat om gemaakte schades met ruim 3,2 miljoen dollar schade. Hierbij kijkt hij overigens niet naar de schuldige in een ongeluk. Hij haalt Bottas (2,3 miljoen dollar schade) in die op de eerste plek stond na zijn crash met Russell op Imola. Tsunoda staat op de derde plek met ruim 2 miljoen dollar schade.

Advertentie

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie