De eigenaar van het Mercedes-AMG F1-team? Dat is een strikvraag. Je zou denken (als je je niet zo bezighoudt met alles achter de schermen) dat de Duitse autobouwer gewoon het team bezit, maar dat ligt net even anders. Sinds vorig seizoen is Mercedes slechts voor een derde eigenaar. Het overige deel is eerlijk verdeeld tussen teambaas Toto Wolff en chemicaliënbedrijf Ineos. En dat heeft zo z’n impact gehad op het team, denkt Robert Doornbos.

‘Je merkt dat Mercedes zich nu minder met het F1-team bemoeit. Ze zijn nu nog maar voor een derde eigenaar. Er zit een derde bij Ineos en nog een derde bij Toto Wolff zelf’, zegt Robert Doornbos tegen TopGear. ‘Toto Wolff runt het team op afstand. Die zit in Monaco, maar het team zit in Engeland. Je kunt wel zeggen “ik vlieg een paar keer op en neer”, maar het is gewoon een organisatie waar je iedere dag moet zijn. Net als bij een groot bedrijf. Een Christian Horner is gewoon elke dag in de fabriek in Engeland, of hij is erbij op het circuit om te racen.’

Onrust bij Mercedes

‘Ik denk ook wel dat er aan de achterkant veel onrust is bij Mercedes’, zegt Doornbos. Je zag bij Imola bijvoorbeeld wat onenigheid tussen Wolff en Hamilton. ‘Ik las een beetje tussen de regels [bij de onenigheid] dat Hamilton zei van: “jongens, de filosofie is helemaal verkeerd, we moeten de andere kant op gaan met de auto”. En dat begrijp ik wel. Als je je als zestiende kwalificeert als zevenvoudig wereldkampioen, dan ben je daar doodziek van.

‘Ze hebben nog wel de grootste aller tijden in de auto zitten. Lewis is het rijden natuurlijk nog echt niet verleerd. Maar hij is er wel meer van slag van dan Russell. Waar Hamilton een grote stap achteruit zette dit jaar, is dit voor Russell nog wel een klap beter dan de Williams van 2021. Ook geeft het George ongetwijfeld een kick dat hij meer punten heeft dan Hamilton’, vult Doornbos aan.

‘In het begin van het jaar had ik voorspeld dat Russell het af en toe zou winnen van Hamilton, maar dat hij over het hele jaar niet beter zou zijn. Toch lijkt het er nu op dat George wél elk weekend beter is. Ik zie wel dat Lewis toch een beetje zijn kop heeft laten hangen en er enorm van baalt dat die auto niet gaat. Hij weet dat hij al in ieder geval naar volgend jaar moet gaan kijken voor die achtste titel en moet hopen dat Mercedes dan wel de auto op orde heeft.’

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)