Waar Red Bull er normaliter een handje van had om een nieuwe auto in een tijdelijke kleurstelling te onthullen, deden ze het gisteren precies andersom. De vers onthulde Red Bull F1-auto draagt het nieuwe jasje, maar de auto zelf is niet de auto waarmee Max gaat racen.

In de wandelgangen van het internet wordt het evenement van gisteren daarom ook wel de grote sponsoronthulling genoemd. Het echte nieuws is dat softwarebedrijf Oracle 100 miljoen euro per jaar betaalt om het Honda-logo te vervangen. Dit contract loopt trouwens vijf jaar.

Een door de FIA geleverd showchassis

Op Reddit meldt zich een medewerker van een van de leveranciers in de F1. Normaliter zijn we wat huiverig van anoniempjes die beweren ergens te werken en insider-informatie te hebben, maar in dit geval is de poster door de beheerders van de subreddit geverifieerd als medewerker van de industrie.

En zelfs als het geen echte medewerker zou zijn, kun je zijn verhaal bevestigen aan de hand van de foto’s vanuit Red Bull. De auto op de foto’s is namelijk een door de FIA geleverd showchassis en het is bijna precies dezelfde auto als de FIA vorig jaar onthulde als ‘de F1-auto van 2022‘. Alleen de voorvleugel werd iets aangepast.

F1-onthullingen 2022

Dit is de F1-showauto zoals de FIA hem onthulde in 2021 | Foto: © FIA

De FIA liet een aantal van deze showmodellen produceren. Dit zijn rollende mock-ups zonder werkende onderdelen. De RB18 die gisteren werd getoond, heeft dus geen motor, geen werkende ophanging en waarschijnlijk ook geen werkende remmen.

De auto’s in de onthullingen lijken allemaal sterk op elkaar

De onthulde auto’s van de F1-teams zullen allemaal heel sterk op elkaar lijken, maar dit is dus omdat het niet de definitieve auto’s zijn. De teams hebben ongetwijfeld hun eigen aanpassingen bedacht en zullen in het eerste raceweekend hun eigen variaties op zaken als de voorvleugel tonen.

Waarom de onthulde F1-auto’s nog niet de echte zijn

Daar zijn best wat redenen voor. Sowieso houden teams al hun veranderingen het liefst zo lang mogelijk onder de pet. Je wilt niet dat een concurrerend team er met jouw slimmigheden vandoor gaat. Ze hebben immers nog een maandje om de boel te kopiëren. Daarnaast is het ook wel lekker makkelijk. De fabriek kan door blijven sleutelen aan de echte RB18 terwijl de lak- en stickerafdeling een showauto z’n kleurtjes geeft.

McLaren zou wel de echte auto tonen

Volgens de Reddit-gebruiker kocht Mercedes acht showauto’s, Alpine drie en Aston Martin ook drie. Red Bull zou een onbekend aantal showchassis hebben afgenomen. Waarschijnlijk is de auto die Haas toonde een vroege ontwikkeling van de echte auto.

De achterkant van de Haas is bijvoorbeeld slanker dan die van de showauto | Foto: © Haas

Ook meent de insider dat McLaren op vrijdag een auto onthult die geen showauto is. Waarschijnlijk is het net als de Haas een vroege ontwikkeling van de uiteindelijke auto waarmee Lando Norris en Daniel Ricciardo straks gaan racen. De echt definitieve F1-auto’s voor 2022 zien we waarschijnlijk pas tijdens de tweede rits testdagen in Bahrein op 10 maart.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)