Gisteren verliep de kwalificatie dramatisch voor Red Bull. Waar Verstappen het hele seizoen al op regen hoopte, kwam hij niet verder dan P7 toen er gisteren regen viel op de Hungaroring. Ricciardo kwam zelfs niet verder dan de twaalfde startpositie. Vandaag is er geen regen te zien boven de Hungaroring. Ferrari zal op de droge baan op jacht gaan naar de Mercedessen die voor hen starten.

De start

Verstappen maakt bij de start van de race gelijk de slechte kwalificatie goed. Hij haalt Gasly en Sainz in waardoor hij achter de Ferrari’s zit. Ricciardo verliest juist plaatsen doordat Ericsson tegen hem aanrijdt en heeft nog veel werk te doen deze race. Vooraan heeft Vettel alleen Räikkönen ingehaald tijdens de eerste ronde.

Drama voor Verstappen

Na zes ronden houdt de race op voor Verstappen. Hij roept over de boordradio dat hij geen vermogen meer heeft gevolgd door een aantal woorden die weggepiept moeten worden door de regie. Hij parkeert woedend zijn auto langs de baan en het drama gaat verder voor Red Bull op het circuit waar ze juist kans maakten op een goed resultaat. Het blijkt achteraf een probleem met de MGU-K te zijn.

Eerste pitstops

Ricciardo probeert daarna de race te redden voor Red Bull. Hij is zich een weg door het veld aan het banen en rijdt na zeventien ronden op P7. Tegen die tijd proberen de Finnen van Mercedes en Ferrari een andere strategie. Zij wisselen hun ultrasoft banden om voor soft banden, wat betekent dat zij nog een pitstop moeten gaan maken of dat hun banden aan het einde van de race heel oud zijn. Dit in tegenstelling tot Vettel en Hamilton.

Na 25 ronden komt Hamilton naar binnen om zijn ultrasoft banden te vervangen. Hij komt weer als tweede de baan op en Vettel neemt voorlopig de leiding over op oude banden. Op datzelfde moment haalt Ricciardo Gasly in, waardoor hij nu vijfde rijdt. Veertien ronden later komt Räikkönen naar binnen om zijn tweede pitstop te maken. Een ronde later maakt zijn teamgenoot zijn eerste pitstop. De bandenwissel verloopt niet soepel, waardoor hij net achter Bottas weer de baan op komt.

Botsauto Bottas

Vettel heeft in de ronden hierna moeite om voorbij de Mercedes van Bottas te komen. Hij rijdt op de ultrasoft banden die in theorie sneller moeten zijn dan de oude soft banden van de Fin. Toch blijft Vettel achter Bottas kleven. Met nog vier ronden te gaan lukt het de Ferrari eindelijk om P2 te bemachtigen. Bottas tikt met zijn voorvleugel de achterkant van de auto van Vettel aan, waardoor Räikkönen gelijk de derde plek pakt.

De schade aan de voorvleugel van Bottas zorgt ervoor dat Ricciardo zelfs nog een inhaalactie kan wagen. Door de kapotte voorvleugel onderstuurt de Mercedes waardoor hij ook de Red Bull raakt. Bij de tweede poging lukt het Ricciardo wel om de vierde plek te pakken onder het gejuich van de Nederlandse fans op de tribunes. Hamilton wint makkelijk in Hongarije en Vettel weet de schade te beperken door als tweede te finishen.

Uitslag van de GP van Hongarije 2018

1.  L. Hamilton 1:37:16.427
2.  S. Vettel +17.123
3.  K. Räikkönen +20.101
4.  D. Ricciardo +46.419
5.  V. Bottas +50.000
6.  P. Gasly +1:13.273
7.  K. Magnussen +1 ronde
8.  F. Alonso +1 ronde
9.  C. Sainz Jr. +1 ronde
10.  R. Grosjean +1 ronde
11.  B. Hartley +1 ronde
12.  N. Hulkenberg +1 ronde
13.  E. Ocon +1 ronde
14.  S. Pérez +1 ronde
15.  M. Ericsson +2 ronden
16.  S. Sirotkin +2 ronden
17.  L. Stroll +2 ronden
18.  S. Vandoorne +21 ronden
19.  M. Verstappen +65 ronden
20.  C. Leclerc +70 ronden

Foto: Red Bull Content Pool, Ferrari, Daimler AG

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)