Wat willen de Nederlanders die op de fiets naar Circuit Zandvoort komen nu echt? Willen ze hun held Max Verstappen een glansrijke overwinning zien boeken met genoeg voorsprong om een kleine drift neer te leggen in de laatste bocht? Je weet immers niet of de dominantie volgend jaar nog zo erg is, dus zelfs dat is mooi om een keer mee te maken. Of willen de fans dat de concurrentie een tandje bijzet, zodat we zondag een spannende race te zien krijgen? En wie moet dat dan zijn?

Voor nu lijkt het erop dat Verstappen alle tijd heeft om rustig naar het publiek te zwaaien en te stoppen voor een visje langs de boulevard tijdens de race. Verstappen schiet vrij snel naar de eerste plaats op de harde band en pas als andere coureurs naar de zachte band gaan, wordt zijn tijd verbeterd. Pérez schiet op de zachte band naar de eerste plaats en de twee Williams pakken de plekken daarna. Is het Albon die het spannend gaat maken? Of moeten we geen conclusies hangen aan de training? Ja, het is dat laatste.

Problemen voor Stroll

Halverwege gaat Stroll naar binnen voor een endoscopie. Of eigenlijk voor zijn auto. Met een cameraatje checken ze in de pitsstraat de motor om op zoek te gaan naar een probleempje. Wat commentator Sam Collins dan opvalt is hoe voorzichtig de monteurs de krik onder de auto zetten. Het lijkt erop dat ze onder het remlicht nieuwe aerodynamica hebben aangebracht. Aan de rondetijden is het effect hiervan nog niet terug te zien – maar wie weet houdt Aston Martin nog een beetje in.

Hülkenberg doet ook wat sightseeing in de grindbak

Met nog minder dan twintig minuten te gaan schiet Hülkenberg de grindbak in bij de Kumhobocht. Hij lijkt nauwelijks de barrière van de voorlaatste bocht te missen, gelukkig. Wel komt er direct een rode vlag tevoorschijn zodat de auto opgeruimd kan worden. Zo kunnen de toeschouwers mooi zien waarom er zoveel enorme kranen langs de baan staan.

Verstappen pakt de snelste tijd terug

Met de baan weer vrij gaat Verstappen naar buiten op de zachte band. Hij zet vrijwel direct de snelste tijd neer tijdens de 1e vrije training in Zandvoort. Uiteindelijk pakt Alonso de tweede plaats met Hamilton achter hem. Klinkt als een leuke startopstelling voor zondag. Maar we hebben nog twee trainingen en een kwalificatie te gaan natuurlijk. In de allerlaatste minuut gaat Verstappen er nog even kort af, maar zonder schade kan hij weer het asfalt op.

Wordt inhalen nog lastiger?

Tijdens de 1e vrije training is goed te zien hoe stoffig het begin van het rechte stuk is. En laat dit precies de beste plek zijn om in te halen. Sowieso is het buiten de racelijn erg stoffig, wat iemand voorbij gaan overal lastig maakt. Gelukkig rijden er de komende dagen nog genoeg andere raceklassen om de boel een beetje schoon te rijden. Anders wordt het wel heel lastig inhalen op zondag.

Uitslag 1e vrije training in Zandvoort 2023

01. Verstappen
02. Alonso
03. Hamilton
04. Pérez
05. Albon

Hoe laat begint F1 op Zandvoort?

Vrijdag
2e vrije training: 16:00 uur – 17:00 uur

Zaterdag
3e vrije training: 11:30 uur – 12:30 uur
Kwalificatie: 15:00 uur – 16:00 uur

Zondag
Race: 15:00 uur

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie