We hebben straks elf dagen de tijd gehad om de GP van Bahrein te laten bezinken. De eerste (en dus nog te vroege) conclusie luidt dat Red Bull Racing mijlenver voor de concurrentie staat. Daar maakte Max Verstappen dankbaar gebruik van. Nu reist het circus af naar een heel ander type circuit. Zijn Verstappen en Red Bull ook zo dominant tijdens de GP van Saoedi-Arabië 2023?

In 2021 reisde de F1 voor het eerste af naar het Jeddah Corniche Circuit. Dat ging niet zonder slag of stoot. Mensenrechtenorganisaties vonden Saoedi-Arabië geen geschikte plaats voor een F1-race. Ook coureurs als Hamilton en Vettel lieten merken dat ze iets vonden van de gang van zaken in dat land. Toch kwam de GP er en het circuit leverde tot nu toe twee spannende races op.

Wat moet ik weten over de GP van Saoedi-Arabië 2023?

Het stratencircuit is anders dan alle andere. Waar in Monaco het tempo eruit wordt gehaald, ligt de gemiddelde snelheid hier juist extreem hoog. Volgens Red Bull lag de gemiddelde snelheid in 2021 op 250 km/u en de topsnelheid boven de 320 km/u. Dat terwijl je rakelings langs betonnen muren rijdt. Bijzonder gevaarlijk, dus de organisatie heeft er dit jaar iets aan gedaan.

Met name de blinde bochten moesten verdwijnen voor ‘vloeiender, veiliger en nog spannender racen’, volgens de FIA. Daarom zijn er zogenoemde rumble strips: kerbstones die auto’s laten ‘schudden’ zodat ze tractie verliezen en afremmen. Deze speciale kerbs liggen in bocht 3, 14, 19, 20 en 21. Daarnaast zijn er verhoogde kerbstones in bocht 4, 8, 10, 11, 17 en 23. In bocht 8 en 10 zouden coureurs nu meer overzicht moeten hebben doordat de muur verplaatst is.

GP van Saoedi-Arabië baan lay-out (ontwerp)

Voor wie staat er veel op het spel?

Zo vroeg in het seizoen valt er voor alle teams en coureurs veel te winnen. We gaan er in Saoedi-Arabië ook achter komen hoe de verhouding liggen op circuits waar een hoge topsnelheid belangrijk is. Het is dus de vraag of Verstappen en Red Bull ook zo geweldig presteren in een rechte lijn. Afgaande op vorige GP is het niet zeker dat Red Bull hier wederom ver voor de rest ligt.

In Bahrein had Hamilton de hoogste topsnelheid tijdens de race. Oké, Verstappen hield zich op zondag in, maar tijdens de kwalificatie was het Sainz die de hoogste snelheid liet noteren. Slag om de arm is echter wel dat alle teams deze week hun auto’s afstellen op zoveel mogelijk topsnelheid. Veel mitsen en maren dus, wat het alleen maar leuker maakt om te zien hoe de teams dit weekend presteren.

Wat zegt Max Verstappen?

“Het circuit van Jeddah is bijzonder, omdat het een erg lang stratencircuit is, met bijna alleen maar snelle bochten en lange rechte stukken. Het zal er erg hard gaan en het zal belangrijk zijn om er foutloos rond te gaan’, zegt Verstappen op Verstappen.com.

Hoe is het weer op Jeddah Corniche Circuit in Saoedi-Arabië?

Het is er alle dagen droog, een graadje of 26 en met een matig windje. Net als in Bahrein is de GP van Saoedi-Arabië in 2023 een avondrace, zowel voor ons als voor de tijdzone van Saoedi-Arabië. Verwacht daarom tijdens de training in de middag minder coureurs op de baan, omdat de omstandigheden dan anders zijn dan wanneer later op de dag.

Hoe laat begint F1 in Saoedi-Arabië?

Vrijdag 17 maart
1e vrije training: 14:30 uur – 15:30 uur
2e vrije training: 18:00 uur – 19:00 uur

Zaterdag 18 maart
3e vrije training: 14:30 uur – 15:30 uur
Kwalificatie: 18:00 uur – 19:00 uur

Zondag 19 maart
Race: 18:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)