Of je het nu aan mij vraagt of aan een van de teambazen, niemand kan nog iets concreets zeggen over het F1-seizoen van 2021. Zoals Max zelf al aangaf: de overwinning betekent nog helemaal niets voor volgend jaar. De winter is gelukkig niet meer zo lang door het gekke coronagedoe dat we hebben gehad. We hebben één maand gewonnen, dus na ruim twee maanden beginnen de testen en dan weten we meer.

Ik heb een FIA-inschrijving gezien van de teams van 2021, en daar stond Hamilton gewoon bij. Kvyat, Albon en Pérez stonden er nog niet bij. Ik verwacht dat er bij Mercedes voor de kerst nog wel bekend wordt gemaakt dat Lewis blijft. Maar hoe lang hij blijft, is nog de vraag. Ik las gisteren bij een interview tussen de regels door dat hij het al had over 2022, dus dat is wel een signaal dat hij daarbij wil zijn. Misschien tekent hij maar één jaar bij Mercedes om zijn opties open te houden voor 2022. Misschien om naar een ander team te gaan, of om te stoppen. Maar ik denk dat hij zo snel niet gaat stoppen.

Albon of Pérez in het F1-seizoen van 2021?

Albon liet gisteren goed zien wat hij kan als tweede rijder. Het was een van zijn beste prestaties dit jaar, ook op zaterdag. Bijna geen fouten, op een onschuldig slippertje na. Als je mij vraagt naar mijn voorkeur: ik zou alsnog Pérez bij Red Bull willen zien volgend jaar. Maar er wordt op meerdere borden geschaakt bij het team, ze moeten ook een politiek spelletje spelen. Een Thaise familie heeft een meerderheidsbelang en die willen graag Albon in de auto hebben.

Je bent zo goed als je laatste race, en zo’n overwinning geeft de motivatie om goed de winter in te gaan. Betekent het resultaat in Abu Dhabi direct dat Red Bull op dezelfde voet verder gaat in 2021? Nee, helaas niet. Mercedes is ook al een tijdje bezig met hun nieuwe auto. Hoewel de reglementswijzigingen minimaal zijn – 60 procent van dit jaar wordt overgedragen – wordt 40 procent toch ontwikkeld in de fabrieken en je weet niet wat Mercedes gaat doen.

Je kunt alleen maar hopen dat Red Bull en Honda volgend jaar gaan vlammen. Zeker Honda, aangezien het hun laatste jaar is in de F1. Niet alleen qua performance, maar ook zeker qua betrouwbaarheid, want die twee gaan altijd hand in hand. En dan hopen dat Red Bull de zwaktes van dit jaar, met name de aerodynamica, op de rit krijgt. De basis van de auto blijft hetzelfde, maar hij krijgt een nieuwe jas aan.

McLaren in de gaten houden

Sainz leverde nog even een topprestatie door de derde plek in het constructeurskampioenschap te bemachtigen op zijn laatste dag. Er hangt bij McLaren wel een waanzinnige vibe. Volgend jaar krijgen ze de Mercedes-motor, ze hebben al een goed chassis en ze krijgen Daniel Ricciardo. Zakelijk hebben ze enorme sprongen gemaakt, met dank aan Zak Brown. De auto is nu nog vrij leeg wat betreft sponsoren, want ze komen uit een diep dal. Negende van de constructeurs, en zevende en vierde – en nu dan eindelijk derde. Het F1-seizoen van 2021 van McLaren ziet er rooskleurig uit.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear