Dit weekend moet het gebeuren voor Max Verstappen. In Qatar heeft de Nederlandse coureur voor het eerst de kans om de derde titel op rij veilig te stellen. Finisht hij morgen tijdens de sprintrace zesde of hoger? Dan is het kampioenschap binnen. Eerst maar eens het Losail International Circuit verkennen tijdens de eerste en enige vrije training voor de GP van Qatar.

Er zijn nogal wat problemen voor de coureurs dit weekend. Ten eerste hebben ze dus maar één sessie om de auto af te stellen. Vanavond om 19:00 uur Nederlandse tijd vindt de kwalificatie plaats. Omdat de zon dan onder is gegaan, zal de baan kouder zijn en de banden anders reageren. Om daar nog een factor bovenop te mieteren, ligt het circuit vol met woestijnzand.

Leuk, dat zand, tot een bepaalde hoogte

Volgens Carlos Sainz zou zijn vader ‘heel snel zijn’ in deze condities. Verstappen kan ook wel lachen om de zanderige condities: ‘Oh mijn god, het is zo glad, haha!, lacht de coureur. Het lachen vergaat Verstappen echter snel. Eerst ziet hij niets doordat de zon in zijn ogen schijnt en later klaagt hij over onderstuur. Doordat de auto niet wil sturen, schiet Verstappen – net als verschillende andere coureurs – een paar keer van de baan.

Ook rijdt hij een 100-meter-bordje om, vlak nadat Norris precies hetzelfde deed bij het bordje 50 meter eerder. Ondanks de uitstapjes van de verschillende coureurs loopt er niemand schade op. Naarmate de sessie vordert, komt er een lijn op de baan waar het zand vanaf is geblazen. Ook wanneer de zandkorrels zijn weggeblazen, blijft het glibberen en glijden.

Inmiddels zakt de zon en worden de lampen naast de baan ontstoken. Dit is het moment voor fotografen om plaatjes te schieten van onherkenbare auto’s. Tegen het einde van de sessie durven de teams, de zachte banden te monteren. Hierdoor worden de tijden wat sneller. Het snelst is Max Verstappen. Hij is drie tienden sneller dan Sainz op P2. Straks eens zien of hij dit kan herhalen tijdens de kwalificatie.

Uitslag van de vrije training in Qatar

 1. Verstappen
 2. Sainz
 3. Leclerc
 4. Alonso
 5. Pérez
 6. Tsunoda
 7. Hülkenberg
 8. Russell
 9. Piastri
 10. Norris
 11. Sargeant
 12. Albon
 13. Hamilton
 14. Stroll
 15. Ocon
 16. Gasly
 17. Bottas
 18. Zhou
 19. Lawson
 20. Magnussen

Hoe laat begint F1 in Qatar?

Vrijdag
Kwalificatie: 19:00 uur – 20:00 uur

Zaterdag
Sprint Shootout: 15:00 uur – 15:44 uur
Sprintrace: 19:30 uur – 20:30 uur

Zondag
Race: 19:00 uur

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)