We hebben nog 32 jaar voordat het plot van Minority Report mogelijk uitkomt, maar voordat we drie mensen in een ondiep bad leggen om moorden te voorspellen, moeten we het aan de computer overlaten. We vroegen ons af of het mogelijk is om de winnaar van dit F1-seizoen te voorspellen met het spel F1 22. De game gebruikt immers een schat aan data om het voor de spelers zo realistisch mogelijk te maken.

Kun je de uitkomst van het F1-seizoen voorspellen met de game F1 22?

Lee Mather, Senior Creative Director voor F1 22, heeft voor ons het antwoord. ‘Het korte antwoord is ja, we zouden het spel absoluut kunnen gebruiken om een voorspelling te doen. Sterker nog, we hebben het vaak gehad over het gebruik van het spel om veranderingen binnen de sport te simuleren. Behalve dat het een fantastisch spel is, is het ook een zeer diepgaande simulatie, die het openstelt voor andere spannende toepassingen.’

Ze hebben onlangs zelfs al eens een juiste voorspelling gedaan. ‘Vorig jaar hebben we het spel gebruikt om het resultaat van de laatste race van het seizoen te voorspellen. We hadden het bij het juiste eind, maar de manier waarop het tot stand kwam, was niet iets dat we ooit hadden kunnen voorspellen. Dat maakt F1 zo’n opwindende sport.’

Er zijn altijd variabelen

‘Het langere antwoord op deze vraag is een stuk complexer en er zullen altijd variabelen zijn waar we geen kennis van hebben, die een grote impact op een resultaat kunnen hebben. Dingen kunnen heel snel veranderen in de F1, met teams die auto’s upgraden, enzovoorts. Hoe dichter we bij het einde van het seizoen zijn, hoe meer gegevens we hebben om een voorspelling op te bouwen’, gaat hij verder.

De eerste voorspelling van 2022 was fout

‘Met zulke enorme wijzigingen in de regels dit jaar begonnen we het seizoen met minder gegevens dan in voorgaande jaren. Maar we werkten nauw samen met het technische team van de Formule 1 om ons te helpen begrijpen hoe de prestaties zouden zijn. De algemene prestatievolgorde van de teams zou duidelijk worden zodra het seizoen aan de gang was. Onze veronderstelling zou zijn geweest: Mercedes leidt het peloton, wat niet het geval is gebleken’, geeft hij toe.

Twee soorten data

Volgens Lee Mather is de data van F1 22 zo accuraat omdat ze de coureur loshalen van de auto’s en de twee afzonderlijk beoordelen. ‘Op die manier konden we elke bestuurder in elke auto laten vallen en zien hoe ze zouden presteren’, zegt hij. ‘Dit is geweldig in My Team, waar spelers een van de echte coureurs kunnen inhuren en zien hoe hij het doet in hun My Team-auto.’ Ze kijken niet alleen puur naar de snelheid van de coureur, maar ook naar externe variabelen, zoals de kans op een DNF.

Uiteraard wordt er wel naar de auto’s gekeken. ‘Vanaf de testdag vóór het seizoen beginnen we met het verzamelen van informatie. Sterker nog, we sturen een van onze handling-experts op pad om een ​​vroege blik te werpen op hoe de auto’s zich gedragen en bewegen op het circuit.’

Elke coureur is anders, net als elke auto

De rondetijden van Red Bull en Ferrari waren op Paul Ricard heel vergelijkbaar, maar de manier waarop de auto’s de rondetijden neerzetten, was heel anders. De ene auto is sneller in de bochten, de andere op de rechte stukken. Daar houden ze bij F1 22 ook rekening mee. ‘F1-auto’s hebben altijd sterke en zwakke punten, en het managen van de auto op circuits waar de auto niet zo effectief is, is de sleutel tot het winnen van kampioenschappen.’

‘We zouden zelfs zo ver kunnen gaan dat we de kans op veranderlijke weersomstandigheden of een
safetycar meenemen. Het weer in de game is zo opgezet dat het vergelijkbaar is met dat van de regio waar de race plaatsvindt, en de tijd van het jaar. De kans op een natte race in Spa is bijvoorbeeld duidelijk hoger dan in Bahrein.’ Ze kunnen in de historische data zelfs zien wat de kans is op een safetycar op de baan. Zo kunnen ze een aardige voorspelling maken.

Maar wie gaat dit jaar F1-wereldkampioen worden?

Helaas, daarover durven de makers van F1 22 op dit moment nog geen voorspelling te doen. In de zomerstop kunnen de kaarten opnieuw gehusseld worden en al die data moet ook nog geanalyseerd worden. Wellicht dat ze dichter bij het einde van het seizoen wel een geïnformeerd gokje willen wagen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear