Auto’s die best omgebouwd mogen worden tot EV – dat zijn doorgaans coole of juist praktische auto’s met een minder boeiende motor. Op de redactie gingen we op zoek naar auto’s die van ons best een tweede leven mogen krijgen als elektrische auto. Voertuigen waarvan niemand de benzinemotor écht zal missen, maar waarvan het wel zonde is als de auto zelf verdwijnt. Op de Outlander na dan. Bekijk ook het lijstje van auto’s die nooit omgebouwd mogen worden tot EV.

Renault Twingo

Renault Twingo

De eerste Twingo was een doorslaand succes en hij bracht hordes mensen voor een betaalbare prijs naar waar ze moesten zijn. Dus waarom zou deze poppige, superpraktische auto dat niet nog een keer kunnen? Het is de perfect goedkope basis om een stads-EV van te bouwen zonder te veel poespas. Dan heeft de volgende generatie weer een reden om elkaar een mep op de schouder te geven.

Audi A6 (C6) met dieselmotor

De C6-generatie is een van de meest tijdloze A6’jes ooit getekend, zowel vanbinnen als vanbuiten. De Audi RS 6 van deze generatie heeft een V10-motor met twee turbo’s. Mooi van afblijven, dus. Maar er zijn genoeg halfgare A6’jes te vinden met haperende motortechniek – Duitse auto’s van deze periode waren niet altijd de betrouwbaarste, en vaak duur om te repareren.

Gooi in zo’n A6 dus twee elektromotoren (hij moet natuurlijk vierwielaandrijving hebben) en je hebt een nette daily driver te pakken. En als je toch bezig bent, is er vast nog wel een leuk RS 6-bumpertje te vinden. Misschien een setje brede achterste wielkasten erin lassen? Oh, en hou er rekening mee dat je de afgesleten knoppen in het interieur even moet vervangen.

Fiat Multipla

Fiat Multipla

Zoals je onlangs hier kon lezen, is de Fiat Multipla van vóór de facelift een beetje aan het uitsterven in Nederland. Ergens is dat wel zonde. Red dus het leven van een Multipla en gooi er een EV-aandrijflijn in. Je hebt bovendien meer dan genoeg ruimte voor de accu’s.

Mazda RX-8

Mazda RX-7 (2008) en Mazda MX-30 (2021)

Laten we met z’n allen afspreken dat het verboden is om een goede wankelmotor te vervangen door een elektromotor. En dat het verboden is om een wankelmotor uit een RX-7 te halen (zelfs niet om er een V8 in te proppen). Maar als je toch voor een appel en een ei een RX-8 met een verrotte motor vindt, dan zou een EV-swap nog wel leuk kunnen zijn.

Pontiac Trans Sport

Elektrische busjes zijn er nog niet zo veel, dus een MPV mag niet ontbreken op deze lijst. En waarom dan niet de Pontiac Trans Sport? Deze creatie uit de vroege jaren ’90 vertegenwoordigt min of meer hoe mensen vroeger dachten dat auto’s er in 2022 uit zouden zien. Geef deze 500 pk of meer en je hebt plezier voor het hele gezin.

DeLorean DMC-12 (maar dan het liefst wel een replica)

Porsche Taycan en de DeLorean DMC-12 uit Back to the Future zijkant

De DeLorean DMC-12 had een Renault-motor met ongeveer 130 pk, die ook nog eens niet superbetrouwbaar was. Hoewel we het ergens zonde vinden om een klassieker te ontleden voor een EV-aandrijflijn, zou het de inzetbaarheid van deze cultklassieker wel een stuk groter maken. En dan heb je sowieso een toffere EV dan de nieuwe DeLorean Alpha5.

Hummer H1

Mil-Spec Hummer H1 Launch Edition

Zwaar zijn ze toch al, dus waarom dan niet een flink accupakket erin? Er moet meer dan genoeg ruimte te vinden zijn in de enorme koets. Waarschijnlijk wordt ie er nog sneller van ook. Het schijnt dat het Amerikaanse leger er nog wel eentje voor je heeft staan.

Mitsubishi Outlander PHEV

Mitsubishi Outlander PHEV facelift 2018

Er zijn er een hoop van en de elektrische aandrijflijn is eigenlijk al aanwezig. Benzinemotor eruit en wat extra accucellen erin, en je hebt voor weinig een volledig elektrische auto.

De klassieke Fiat Nuova 500

Fiat 500 (1964) vs Fiat 500e

Met deze snoezige oude 500 ga je toch al niet enorme stukken rijden. Gooi er een elektromotor in en een bescheiden accupakket, en je hebt een leuk alternatief voor de Smart als stadsauto. Bovendien is de oude nog wat makkelijker te parkeren dan de nieuwste 500, die overigens ook elektrisch is.

Mercedes S-klasse

Mercedes S-klasse

Zo’n oude Mercedes S-klasse met een grote motor is heel leuk, totdat de rekeningen komen. We stipten het al eerder aan, maar Duitse sedans van net na de eeuwwisseling waren niet het toonbeeld van betrouwbaarheid en alles zit nogal ingewikkeld in elkaar. Een stijlvolle en comfortabele kandidaat, dunkt ons.

Reacties

  • Hammer heeft op 27 juli 2022 geschreven:

    Een youtuber genaamd Jerryrigeverything heeft al een elektrische versie van de hummer gemaakt.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)