Gefeliciteerd met de ANWB. De Wegenwacht viert dit jaar zijn 75e verjaardag. De respectabele leeftijd vieren ze in besloten kringen, maar wel met aanhanger. Bovendien trakteren ze zichzelf op een volledig elektrische Volkswagen ID.4 in de bekende kleurstelling.

Niet meer wegslepen

Als de accu van een elektrische auto leeg is en je langs de weg bent gestrand, dan moet je auto meestal door een berger naar een laadpaal worden gebracht. Handiger zou het zijn als de auto ter plaatse een stukje bijgeladen kon worden om zijn eigen weg te vervolgen. Dat is precies wat de ANWB met deze nieuwe aanhanger gaat doen.

Accu van elektrische auto leeg? De redding is nabij

In de aanhanger zit een ‘ruim bemeten accu’. Geen dieselaggregaat, dus. Door de elektrische auto ongeveer een kwartiertje aan de aanhanger te koppelen, moet je gestrande EV genoeg actieradius bijladen om naar een laadpaal te kunnen rijden. De aanhanger past uiteraard ook achter andere hulpauto’s van de ANWB.

Door een medewerker ontwikkeld

Een medewerker van de ANWB ontwikkelde de aanhanger zelf tijdens de lockdown. Het is niet bekend hoe zwaar de aanhanger is en hoeveel actieradius het trekken van de aanhanger opslurpt bij de ID.4. In de toekomst zullen er steeds meer elektrische auto’s komen die hun stroom kunnen delen met andere EV’s. Op dat moment is zo’n aanhanger niet meer nodig.

Niet de eerste EV van de ANWB

De Volkswagen ID.4 is niet de eerste elektrische auto die de ANWB inzet. Al enige tijd rijden ze ook met de elektrische Volkswagen e-Golf en de Nissan e-NV200. Deze worden voornamelijk ingezet voor pechhulp binnen steden. Ook rijdt de ANWB in de grote steden rond op elektrische bakfietsen. In Den Haag, Amsterdam en Utrecht rijden ze zelfs met elektrische motorfietsen van het merk Zero. De ANWB zet ook nog een Hyundai ix35 op waterstof in.

Niet alleen maar Volkswagens

Hoewel je bij de ANWB misschien meteen denkt aan Volkswagen, rijdt de hulpdienst steeds vaker in Peugeots. In 2004 werd de Golf vervangen door een Touran, die op zijn beurt vanaf 2010 bijval kreeg van de Volkswagen Caddy. Sinds 2019 worden de Caddy’s geleidelijk vervangen door Peugeot Partners.

Reacties

  • john heeft op 22 april 2021 geschreven:

    Dacht dat het een range extender was zodat zij niet zelf ieder ogenblik langdurig aan de laadopaal hoeven te hangen

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)