Wanneer je straks in je nieuwe Q8 e-tron stapt, besef dan dat er oude stukjes Audi in zitten. Jep, Audi recyclet oude grilles om er de plastic beschermer om de gordelgesp van te maken. Ook andere oude onderdelen komen terug in nieuwe exemplaren van de Q8. De dealers leveren oude plastic delen weer in bij de fabriek zodat er nieuwe spulletjes van gemaakt kunnen worden.

Wanneer de kapotte onderdelen aankomen, gaan de metalen delen eraf. Het plastic dat overblijft, breekt Audi in kleinere delen (dit klusje zal wel even duren wanneer je de voorkant van een RS Q8 moet opsplitsen). Wat overblijft, wordt chemisch gerecycled tot pyrolyse-olie (of bio-olie).

Gerecyclede gordelgespen voor alle Q8 e-trons

De olie vormt de basis voor de kleine plastic onderdelen. De nieuwe beschermers voor het klikkertje waar je je gordel in duwt, bestaan voor 70 procent uit deze groene olie. Het hele proces samen noemt Audi het Project PlasticLoop.

Aan dit project werkt LyondellBasell mee (een grote jongen op het gebied van chemisch recyclen). Zij verwachten zelf ook een deel van het gerecyclede plastic te kunnen gebruiken. Er moet wel genoeg overblijven voor Audi. De Duitsers willen alle Q8 e-trons die nu ingepland staan om geproduceerd te worden, voorzien van de gordelgesp gemaakt van restjes Audi.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)