De bedragen die zo nu en dan worden uitgegeven op autoveilingen lopen uit de hand. Een Subaru van McRae voor vier ton, een speciale SLR voor drie miljoen, alsof het niets is. De Bugatti Chiron Profilée gaat hier ook al geen verandering in brengen, want de laatste Chiron – en tevens de laatste Bugatti met W16 – is geveild voor 9.792.500 euro. Dit is het hoogste bedrag dat er ooit op een veiling voor een nieuwe auto werd betaald.

Wat kun je verwachten voor bijna tien miljoen? Nou, een speciale editie van de Chiron dus, omdat het hebben van een ‘gewone’ hypercar nog niet speciaal genoeg is. Maar de Profilée is wel wat meer dan een paar andere kleurtjes en sierstripjes. Het plan was om een beperkte oplage te bouwen van een aangescherpte Chiron Pur Sport. Inderdaad, dat wás het plan – want alleen dit preproductiemodel zag het levenslicht. De one-off Bugatti Chiron Profilée is wel goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg.

De laatste Bugatti Chiron is uniek

De vraag naar de overige versies van de Chiron was zo groot dat de plannen voor een serie Profilées werden geschrapt. Dat heeft te maken met de bouwlimiet van 500 auto’s die Bugatti zichzelf heeft opgelegd. Deze Profilée is dus eigenlijk nummer 501. Hij onderscheidt zich daarnaast door een eigen achtervleugel, herziene splitter en grotere luchtinlaten. Niet genoeg? De kleur Argent Atlantique is alleen gebruikt op deze Profilée.

De laatste Bugatti Chiron die nu geveild is, is van origine dus een Chiron Pur Sport met 1.500 pk. Zijn schakelmomenten vinden nog sneller plaats, voor een betere acceleratie. Precies wat je standaard-Chiron nodig had. De 0-100-tijd is nu 2,3 seconden en de 0-200-tijd is 5,5 seconden. Door naar 300 km/u duurt in totaal 12,4 seconden en de max ligt op 380 km/u.

Ongeacht zijn unieke uitrusting, zijn status van eenling of het feit dat ie de allerlaatste Chiron is, blijft het een verbijsterend bedrag waarvoor de Bugatti Chiron Profilée zojuist is geveild. We noemen het getal nog maar een keer: 9.792.500 euro. Nee, het komt bij ons nog steeds niet helemaal binnen. Maar voor de Chiron kunnen we het een meer dan waardig einde noemen.

Reacties

  • Big mo heeft op 4 februari 2023 geschreven:

    Terwijl vele miljoenen mensen op de wereld verhongeren, wordt deze Chiron verkocht voor een krankzinnige prijs . De koper geeft hierbij een signaal af aan het klootjesvolk,….. zak maar nog dieper in de stront.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)