Het is nog vroeg in de maand, maar dit is waarschijnlijk het onverwachtste nieuws dat we in juli 2023 gaan tegenkomen. Dacia maakt bekend dat het merk in 2025 gaat meedoen aan de Dakar Rally. Het merk verklapt nog niet welke auto ze gaan gebruiken, alleen dat ze in de T1-categorie willen meedoen. Cristina Gutiérrez Herrero van de Extreme E en rallylegende Sébastien Loeb zijn de coureurs.

De categorie T2 zijn productieauto’s die zijn gemodificeerd voor de Dakar. Dit zou bijvoorbeeld een extreem uitgevoerde Duster kunnen zijn. Maar Dacia gaat meedoen in de categorie T1+. Dit zijn voertuigen die niet per se gebaseerd zijn op productiemodellen. De Prodrive Hunter is hier een voorbeeld van. Misschien krijgt ie wel een setje Jogger-koplampen.

Prodrive helpt met bouwen

En het goede nieuws houdt daar niet op, want het fabrieksteam van Dacia gaat samenwerken met het Prodrive. Het Britse bedrijf gaat meewerken aan de bouw van de rallyauto’s. Met de Subura P25 heeft Prodrive laten zien dat dat geen probleem moet zijn. Stel je eens voor: een duinverslindende Dacia die eruit ziet als een liefdesbaby tussen de BRX Hunter en de Duster.

De rallyauto’s van Dacia die gaan meedoen aan de Dakar Rally lopen op synthetische brandstoffen van Aramco. Het testen van de Dacia’s begint volgend jaar. De eerste échte test zal plaatsvinden tijdens de Rallye du Maroc in 2024. Een jaar later gaat Dacia ook meerijden in het World Rally-Raid Championship. Dat wordt allemaal gebruikt als voorbereiding op de Dakar Rally waar Dacia het gaat opnemen tegen de Toyota Hilux en de nieuwe Ford Ranger Raptor.

De baas van Dacia aan het woord

‘Dacia en Dakar zijn een perfecte match’, zegt de baas van het Roemeense merk, Denis Le Vot. ‘Dit is niet alleen een test voor de ware robuustheid van Dacia, maar ook een bewijs van onze inzet ten aanzien van koolstofarme mobiliteit. We zijn erg enthousiast over de deelname aan Dakar met synthetische brandstoftechnologie.’

Le Vot komt niet met de mentaliteit ‘meedoen is belangrijker dan winnen’. ‘Dacia is met het beste team en de beste coureurs een serieuze kanshebber in de rally’, zegt de baas van Dacia. Verder ligt er geen druk op de coureurs, monteurs en andere werknemers voor het rallyprogramma.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie