Je anoniem door het verkeer bewegen kan handig zijn als je belangrijk bent. En met weinig auto’s ben je anoniemer dan met deze zwarte, gepantserde BMW X5. Dat wil zeggen: in de oorden waar je een gepantserde SUV nodig hebt.

De BMW X5 Protection VR6 is niet voorzien van Volkswagens beroemde zescilinder, maar beschermt je wel tegen kogels uit een AK-47 (‘s werelds meest gebruikte geweer). Ook handgranaten en de impact van 15 kilo TNT op vier meter afstand kan ie zonder kleerscheuren doorstaan. Hiervoor zorgen onder meer een 33 millimeter dikke voorruit en beplating van aluminium en high-strength staal rondom (en aan de onderkant). Na een klap zorgt de X5 dat zijn ramen dicht blijven en sluit de benzinetank zichzelf af om lekken te voorkomen.

Standaard komt de gepantserde BMW X5 onder meer met een aanvalsalarmsysteem en een intercom, met microfoontjes in de buitenspiegels. Opties zijn er in de vorm van bijvoorbeeld flitslampjes in de grille en nog steviger bescherming van de onderzijde. Ook kun je kiezen voor een uitgebreider verstevigd dak tegen drone-aanvallen, en technologie die zorgt dat de motor en elektra nooit worden uitgeschakeld na een aanrijding.

De motor van de gepantserde BMW X5

De X5 Protection VR6 komt met de bekende 4,4-liter V8 met twee turbo’s, 530 pk en 750 Nm. Het totale gewicht geeft BMW niet op, maar waar een standaard X5 M50i (2.225 kilo) in 4,3 seconden van 0 naar 100 sprint, doet de gepantserde BMW X5 er 5,9 seconden over. Hij bereikt een topsnelheid van 210 km/u.

Om de mastodont toch nog enigszins wendbaar te houden, installeert BMW een aangepaste ophanging met versterkte veren en actieve rolstabilisatie. Sportremmen moeten hem (redelijk) snel tot stilstand brengen, en vierwielbesturing zorgt dat je de krapste penibele situaties kunt ontvluchten.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear