Wie ten tijde van Gran Turismo 5 de spreekwoordelijke uitwerpselen wilde zijn, haalde een racestuurtje van Logitech voor de PlayStation 3. Het met leer beklede stuurtje met optionele schakelpook was zo’n beetje het hoogst haalbare voor consolegamers. Maar tijden veranderen en simracen is tegenwoordig een serieuze business, waar je zonder al te veel moeite zo 2.500 euro kwijt kunt zijn voor een racestoel en pedalen. De opvolger van het eerdergenoemde stuurtje, de Logitech G29, was plotseling meer een instapkeuze. De nieuwe Logitech G923 moet weer een wat serieuzer alternatief zijn voor het geweld van Thrustmaster en Fanatec.

De Logitech G923 ziet er in grote lijnen hetzelfde uit als zijn voorganger. Het stuur is nog altijd met leer bekleed en de diameter van de hoepel is compact. Het geheel oogt daardoor nog altijd echt als een gamecontroller met toch wel aardig wat plastic, in plaats van een replica van een echt stuur. Toch is deze Logitech niet per se gericht op de onverschillige gamer, maar echt op de simracers. De grootste veranderingen zie je dan ook niet, maar zouden goed voelbaar moeten zijn tijdens het racen.

Het nieuwe force-feedbacksysteem met de naam Trueforce zou volgens Logitech zorgen voor een ‘ultrarealistische ervaring’. De force-feedback zou 4.000 keer per seconde de situatie analyseren voor de beste weerstand. De Logitech G923 gebruikt twee elektromotoren die aan één centraal tandwiel zitten. Verwacht geen schouderslopend koppel zoals bij de direct-drive-stuurtjes van 1.800 euro, maar het geheel zou wel soepel en stil moeten werken.

Logitech trommelde Lando Norris op om een woordje te zeggen over het nieuwe stuur. ‘Een geweldig force-feedbackracestuur kan het verschil zijn tussen het passeren van de finish en crashen op de boarding’, zegt de F1-coureur. ‘Trueforce maakt het verschil en geeft me een realistische en accurate ervaring achter het stuur. Nu kan ik voelen of mijn achterwielen hun grip verliezen of dat ik op het punt sta te gaan spinnen, waardoor ik de beste kans krijg om snel te corrigeren en de concurrentie voor te blijven.’

Releasedatum Logitech G923

Naast de nieuwe force-feedback is het stuur voorzien van programmeerbare launch control, een ingebouwde schakelindicator, progressieve rempedalen en een keuzeknop met 24 standen om bijvoorbeeld de tractiecontrole in te stellen. De Logitech G923 werkt op de pc, PlayStation 4 en PlayStation 5. Er komt ook een versie voor de Xbox One. Hij is vanaf 25 augustus te krijgen bij Mediamarkt voor 399,99 euro, inclusief de drie pedalen. Vanaf oktober ligt het stuur ook bij andere winkels. Binnenkort lees je een review van het stuur hier.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie