Yes! Mercedes heeft ‘m door. In het segment van de kleine priemiejum hatchbacks ga je niet al te hard scoren met een soort uitgerekt eitje, zoals de A-klasse altijd is geweest. Om de concurrentie met de BMW 1 en Audi A3 aan te gaan, moet je met iets beters komen. Het lijkt zo ver te zijn.

Het ontwerp van de oude A-klasse mag dan op bepaalde manieren revolutionair zijn geweest – bij een frontale botsing schoof het motorblok onder de auto om de passagiers niet te verwonden – maar hip kon je ‘m niet noemen. En da’s ook belangrijk. Met deze A Concept stapt Mercedes over op een normale motorkap en een vlotte, lage hatchbacklijn. Stijlthema’s van de F800 Style conceptcar, zoals de prominente grille, maken dat het ding er werkelijk briljant uitziet.

Ook aan het interieur is veel aandacht besteed. Mercedes vergelijkt de vorm van het dashboard met die van een vliegtuigvleugel, en de schakelpook met de reverse thrust control uit een straaljager. Dus.

Motorisch is het een hot hatch-feestje: uit een 2,0-liter viercilinder benzinemotor haalt de A-klasse 210 pk, die via een nieuwe versnellingsbak met dubbele koppeling aan de voorwielen worden doorgegeven. Verder is het karretje uiteraard afgeladen met veiligheidssystemen, waaronder ook Mercedes’ bekende sensor-in-de-grille die een botsing ziet aankomen en alvast voor je remt.

De A-klasse Concept staat op de autoshow van Shanghai eind deze maand. Over een productieversie wordt nog met geen woord gerept, maar gezien de enthousiaste ontvangst van deze conceptcar zouden ze er goed aan doen om dat zo snel mogelijk te realiseren.

Reacties