Na het succes van de Continuation-uitvoering van de Blower kondigt Bentley aan dat het nu ook een nieuwe Speed Six gaat bouwen. Het gaat om twaalf exemplaren van het legendarische, tweevoudig Le Mans-winnende model. Duik nu niet meteen onder je bankkussens op zoek naar muntjes; alle twaalf de auto’s zijn al verkocht. En de prijzen begonnen bij 1,75 miljoen euro.

Een kort geschiedenislesje: de Speed Six was de performance-uitvoering van de Bentley 6½ Litre, waarbij W.O. Bentley geloofde dat de beste manier om meer vermogen te creëren het vergroten van de motorinhoud was. (Coureur Sir Henry ‘Tim’ Birkin was het daar niet mee eens, vandaar de komst van de supercharged Blower.) Bentley geeft aan dat ze oorspronkelijk 182 Speed Sixes bouwden tussen 1928 en 1930. De fabrieksracers met korte wielbasis wonnen de 24 Uur van Le Mans in zowel 1929 als 1930 met achter het stuur Woolf Barnato, Tim Birkin en Glen Kidston.

‘Een van de belangrijkste Bentleys in onze historie’

Dankzij dubbele SU-carburateurs, een hogere compressieratio dan de 6½ Litre en een speciale nokkenas had de Speed Six ongeveer 200 pk. Hij haalde een topsnelheid van ruim 200 km/u. Hij was zo snel dat Barnato en Birkin in 1929 vanaf de eerste tot de laatste ronde de leiding op Le Mans in handen hadden. Ze zetten terloops een nieuw ronderecord én een nieuw afstandsrecord neer.

‘De Speed Six is een van de belangrijkste Bentleys in onze 103 jaar lange merkhistorie. De twaalf auto’s uit de Continuation Series zullen dezelfde waarden vertegenwoordigen als de originele auto’s van W.O. Bentley. Ze worden met de hand gemaakt met dezelfde nauwgezette aandacht voor technische kwaliteit en detail’, zei Bentley-baas Adrian Hallmark na de aankondiging op het Goodwood Festival of Speed. ‘De gelukkige eigenaren zullen met hun auto’s over de hele wereld kunnen racen en de ervaringen van de originele Bentley Boys kunnen herbeleven.’

Oh, we hopen zo dat ze ermee gaan racen…

De nieuwe Bentley Speed Six wordt gebouwd naar een 3D-model

De twee auto’s op de foto’s hierboven zijn nog geen nieuwe; het zijn originele exemplaren uit de jaren twintig. Mulliner gebruikte ze om 3D CAD-modellen te creëren en als ijkpunt voor de prestaties en het weggedrag van de Continuation-modellen.

In de tweede helft van 2022 rolt de eerste nieuwe Bentley Speed Six in 92 jaar van de band bij Mulliner. Zeer heuglijk nieuws.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)